Élet-Stílus

Mátyás palotája is európai kulturális örökség lehet

Hiller István oktatási és kulturális miniszter négy magyarországi helyszínt terjesztett fel hétfőn az európai kulturális örökség címre Versailles-ban: Vitéz János esztergomi termét (Studiolo), Mátyás király visegrádi palotáját, a debreceni Nagytemplomot, valamint a szigetvári várat.

Az európai kulturális örökség cím az európai történelemben fontos szerepet játszott épületek, emlékhelyek, parkok, kulturális javak európai dimenzióját kívánja előtérbe állítani. Az univerzális értékek megőrzésére létrehozott UNESCO-világörökséggel szemben nem választja szét az épített és a szellemi örökséget, így hangsúlyozva, hogy e két tényező szorosan összefonódva hozta létre a közös európai kulturális teret. A kiválasztott helyszínek épületeire felkerül az Európai Kulturális Örökség emléktábla.

Hiller István francia kollegájával, Christine Albanellel megállapodott abban, hogy miután az Európai Bizottság múlt szerdán jóváhagyta a 2013-ig szóló magyar filmtámogatási rendszert, Magyarország és Franciaország módosítja a filmes együttműködésükről 1970-ben született megállapodást.

Hiller István felkérte francia kollegáját, hogy vegyen részt az átalakított Párizsi Magyar Intézetben még a francia EU-elnökség idején, azaz december 31. előtt egy olyan programsorozaton, amely a két kultúra kapcsolatáról szól, és amilyenre a miniszter megfogalmazása szerint “emberemlékezet óta nem került sor”.

A miniszter bejelentette: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából Teleki Blankának, a magyar nőnevelés úttörőjének a párizsi Montparnasse temetőben található földi maradványait Magyarország hazaszállítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik