Élet-Stílus

Pistorius és Chambers sem indul Pekingben

Nem válogatták be a 4x400 méteres dél-afrikai váltóba, így biztosan nem vesz részt a pekingi olimpián a műlábakkal versenyző dél-afrikai Oscar Pistorius. A 2003-as THG-doppingbotrányban érintett Dwain Chambers is otthon marad.

Egy londoni bíróság jogszerűnek találta a Brit Olimpiai Bizottság (BOA) azon rendeletét, amely szerint minden lebukott sportolót megfosztanak a későbbi olimpiai szerepléstől. A kétéves eltiltását már 2005-ben letöltött Chambers a hétvégén rendezett brit olimpiai válogatót megnyerte, így abban reménykedett, hogy mégis szerepelhet a pekingi ötkarikás játékokon.

A döntés ellen fellebbezést lehet benyújtani, de mivel vasárnapig minden országnak le kell adnia a név szerinti nevezéseket a nyári játékokra, a futónak tulajdonképpen nem maradt esélye az indulásra.

Chambers hiába győzött a válogatón (AFP)

Chambers hiába győzött a válogatón (AFP)

Más okokból, de szintén nem állhat rajthoz Pekingben a műlábakkal versenyző Oscar Pistorius. Az már szerdán eldőlt, hogy a 21 éves atléta fő számában, 400 m-en nem futhat a játékokon, ugyanis hiába javította versenyről versenyre az idejét, s ért el két napja Luzernben 46.25 másodperces egyéni rekordot, azzal is messze elmaradt a 45.55 mp-es kvalifikációs szinttől.

Pistorius még bízott abban, hogy a váltóban helyet kaphat, ám hazája szövetsége másként döntött. A sportág helyi első embere, azzal indokolt, hogy van nála négy gyorsabb futó.

A műlábakkal futó atléta május óta próbálta beverekedni magát a pekingi utazók közé, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hatályon kívül helyezte a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) januári határozatát, mely szerint Pistorius nem vehet részt a pekingi seregszemlén, mert karbonszálas művégtagjai – különleges felépítésüknél fogva – előnyt jelentenek számára riválisaival szemben.

A paralimpiai bajnok Pistoriusnak születési rendellenességek miatt 17 hónapos korában mindkét lábszárát amputálták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik