Élet-Stílus

A Barca kibabrált Ronaldinhóval

Ronaldinhóra nem tart igényt a katalán sztárcsapat új trénere, a klub mégsem hajlandó elengedni a brazil szupersztárt a pekingi olimpiára. Az ötkarikás játékok nem szerepelnek a FIFA-naptárban, így a szabályok értelmében az egyesületek nem kötelezhetőek arra, hogy lemondjanak sztárjaikról.

Ronaldinho az elmúlt szezonban mélyen a várakozások alatt teljesített a katalán sztárcsapatban, az idény végén kinevezett új tréner, Pep Guardiola már jelezte is, hogy a következő idényben nem számít a 28 éves klasszisra, aki igazolhat ahova csak akar. A Manchester City és az AC Milan is bejelentkezett Ronaldinhóért, de a tárgyalások akadozva haladnak, és a Barcelona kedden jelezte, hogy számít a brazilra. „A jövő hétfői edzésen jelentkeznie kell Ronaldinhónak” – közölte az egyesület.

Hétfőn a brazilok szövetségi kapitány, a játékosként világbajnokságot nyerő Dunga kihirdette a 18-fős olimpiai keretet, amelyben az egyik 23 év feletti játékosként Ronaldinhót is jelölte a szakember. A Barca sztárja mellett Robinho (Real Madrid) és Thiago Silva a Fluminense védője képviseli az idősebb korosztályt a csapatban – a játékokra csak 23 év alatti futballistákat lehet nevezni, három kivétellel.

Egyelőre kérdéses a szereplése (MTI/EPA)

Egyelőre kérdéses a szereplése (MTI/EPA)

Az olimpia az egyetlen fontos torna, amit a selecao még nem nyert meg. A brazilok 1984-ben Los Angelesben, és 1988-ban Szöulban is a második helyre szorultak, 1996-ban Atlantában pedig bronzérmet nyertek. Pekingben a C csoportba sorsolták a brazilokat, a belgákkal, Kínával és Új-Zélanddal.

„Az olimpia nem szerepel a FIFA hivatalos naptárában, nincsenek rá vonatkozó külön szabályok, így az egyesületnek nem kötelessége, hogy elengedje a játékosait” – olvasható a Barcelona hivatalos honlapján. A lefektetett szabályok hiányában a FIFA elnöke az egyesületek „jóérzésére” apellál. „Az olimpia szellemét a kluboknak is tiszteletben kell tartaniuk” – mondta Sepp Blatter.

Az olimpia valóban nem szerepel az amúgy rendkívül sűrű naptárban. Augusztus 6-24. között feszül egymásnak Pekingben a 16 résztvevő csapat, ami egybeesik a Bajnokok Ligája selejtezőkörének harmadik fordulójával, és a legtöbb európai élvonalbeli bajnokság rajtjával.

A Barca sportigazgatója, Txiki Begiristain az elmúlt hetekben már közölte, hogy az összes játékosra számítanak a BL-selejtezőben. Az argentin Lionel Messi is hiába akar játszani az ötkarikás játékokon, a klubja őt sem engedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik