Élet-Stílus

Téglajegyek menthetik meg Kőrösi Csoma házát

admin
admin

2008. 05. 27. 14:42

Vályogtéglát, gerendát kínálnak eladásra egy távoli, ám legendás műemlék megmentése érdekében. Az akciót szervező szakemberek az összegyűlt pénzből újítanák fel azt az észak-indiai, a Himalája derekán megbújó kolostorerődöt, amelyben Kőrösi Csoma Sándor csaknem másfél éven át dolgozott.

Kőrösi Csoma Sándor 1823. július 26-án érkezett gyalogszerrel a zanglai kolostorba. A magyarok eredetét kutató Csoma megtanult tibeti nyelven, és szinte rávetette magát a kolostor könyvtárára. Beszámolója szerint ezerszám olvasta a fanyomatokat és a kéziratokat. Szangye Püncog láma segítségével harmincezer szócikket tartalmazó jegyzéket állított össze, amelyből néhány év múlva angol-tibeti szótár született.

Itt írta Kőrösi Csoma az angol-tibeti szótárt (Irimiás Balázs képgalériája)

Itt írta Kőrösi Csoma az angol-tibeti szótárt (Irimiás Balázs képgalériája)

Az elszánt magyar egy mindössze háromszor három méteres cellában élt és dolgozott, amelyben a padlón rakott nyílt tűz adott világosságot és meleget, de a füst akadályozta az olvasásban, emiatt végül a tüzelésről is lemondott. Csoma csaknem másfél évig élvezte a zanglai szerzetesek vendégszeretetét, hiszen csupán 1824. október 22-én indult tovább, északkelet felé.

Piros-fehér-zöld szalag a Himalájában

Zanglában azóta nem sok minden változott. A kolostort többször is felkeresték magyar utazók, Csoma egykori szobáját 1928-ban egy nyomdokain járó másik híres magyar, Baktay Ervin azonosította, és véste bele a bejárati gerendába a „Csoma’s room” feliratot. A nem éppen turistacsalogató körülmények ellenére (továbbra is napokig tarthat, míg Delhiből Zanglába ér az ember) évről évre mind több magyar zarándokol el a már elhagyatottan álló erődített kolostorhoz, hogy felkapaszkodjon a harmadik emelet apró cellájába, amelynek előterét nemzeti színű szalagok és emléktáblák díszítik.

Balról a második a király, jobb oldalon Irimiás (képgaléria)

Bal szélen a király, jobb oldalon Irimiás (képgaléria)

A kolostor egyébként nem India, hanem a több száz évre visszavezethető családfájú zanglai király tulajdonában van. Az indiai állam már meg akarta vásárolni az épületet, de a kistelepülésnyi ország uralkodója – felismerve, hogy e turistacélpont lehet a királysága nevezetessége és jó bevételi forrása – inkább a magyar építész terveihez járult hozzá. A kolostorban található számos értékes, középkorú faszobrocska is, ami szintén turistacsalogató lehet a kis királyság számára.

Kőrösi Csoma Sándor

Kőrösi Csoma Sándor

Tízezerért vályogtégla

Az épület csaknem hetven éve elhagyatottan áll, így mostanra a pusztulás szélére került – mondta el a FigyelőNetnek Irimiás Balázs, aki mentőakciót szervez az épület – és így Csoma egykori szobájának – megmentésére. A Japánban tanuló építész-doktoranduszhallgató tavaly járt Zanglában, és rögvest felfigyelt a kolostorerőd tragikus állapotára.

„Ez év nyarán el kell kezdeni az épület megerősítését, különben Csoma szobája nagy valószínűséggel nem fogja túlélni a következő telet. Több ütemben, éveken át kell dolgozni, hogy a zanglai kolostort rendbehozzuk” – tette hozzá Irimiás Balázs. A szervező az év elején megkereste a műemlékvédelemmel foglalkozó hazai állami szerveket, ígéreteket igen, azonban pénzt egyelőre nem sikerült kapnia a vállalkozáshoz. A számítások szerint mintegy húszmillió forint kellene a kolostor felújításához az elkövetkező két évre, ezért most a nyilvánossághoz fordulnak.

Az ismeretlen faszobrocskák (Irimiás Balázs képgalériája)

Az ismeretlen faszobrocskák (Irimiás Balázs képgalériája)

„Tízezer forint egy vályogtégla ára, aminek készítésekor ráírjuk a támogató nevét. Huszonötezerért pedig vehetnek egy gerendát, amire szintén ráfaragják az illető nevét” – vázolta a gyűjtés tervét a szervező. A részletek iránt érdeklődőknek egy weboldalt is létrehoztak .

A zanglai magyar jelenlét azonban nem merülne ki a kolostorerőd és így Csoma szobájának felújításában. Az elzárt, ötezer méternél magasabb csúcsokkal övezett völgy egyike a világ azon helyeinek, ahol tudnak a magyarság létezéséről. A helyi iskolákban a mai napig tanítják Kőrösi-Csoma nevét és életét a nebulóknak. Így a szervezők végső célja, hogy Csoma jelentőségének a megerősítésével kulturális kapcsolatokat építsenek ki Magyarország és India, illetve Zangla között, távlati terveikben szerepel, hogy esetleg magyar tudományos bázist hozzanak létre Zanglában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.