Élet-Stílus

Focitörténelmet tanulnak a bécsi idegenvezetők

Gőzerővel készülnek a labdarúgó Európa-bajnokságra a bécsi idegenvezetők. Nemcsak focitörténelmet tanulnak, és ismerkednek a labdarúgás szabályaival, hanem speciális városnézéssel várják a külföldi fociszurkolókat.

A közelgő foci-Eb kapcsán bécsi idegenvezetők is igyekeznek felkészülni az 1,35 millió futballrajongó rohamára.

Az Eb-találkozókat az Ernst-Happel-Stadionban végigszurkoló mintegy 350 ezer látogató mellett az osztrák főváros több mint egymillió turistával számol június 7-29. között. A bécsi idegenvezetők igyekeznek megfelelni a turisták érdeklődési körének: megfelelő programok és városnéző útvonalak kidolgozásán fáradoznak. Ráadásul speciális forgatókönyvvel próbálják érdekessé tenni a városnézéseket.

A hagyományos Stephansdom-Schönbrunn túrán túl például a Heldenplatzon nemcsak Savoyai Jenő és Károly főherceg szobráról mesélnek az idegenvezetők, hanem felsorolják az osztrák sporttörténelem hőseit és éremstatisztikáit is.

A bécsi futballaréna (MTI/EPA)

A bécsi futballaréna (MTI/EPA)

A Ballhausplatz-ot nem elsősorban, mint a Kancelláriahivatalnak otthont adó teret mutatják be, hanem a 16. században betöltött szerepét hangsúlyozzák. Akkoriban itt egy tornacsarnok állt, ahol az I. Ferdinánd császár által Spanyolországból „importált” játékokat, például a tenisz elődjének számító „Jeu de Paume”-t játszották.

A Belvedere felé vezető úton a követségek épületei jó alkalmat kínálnak arra, hogy felidézzék a nagy focinemzetek – Brazília, Spanyolország, valamint Románia és Svájc – sikereit.

A városnézések résztvevői bátran kérdezhetik szakavatott kísérőjüket a futballista Ernst Happel életéről, a sportnak Bécs történetében játszott szerepéről vagy éppen arról, miként kell „helyesen” virslit rendelni a kolbászosstandnál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik