Élet-Stílus

Gazdaságosabb a fekete kereső

admin
admin

2008. 02. 27. 13:10

A Blackle.com internetes kereső fekete alapon jeleníti meg a Google találatait. Ezáltal globális szinten akár 750 Megawattóra energiát spórolhatnánk évente, ami megfelel a paksi atomerőmű egy blokkjának másfél órai termelésének.

A blackle.com annyiban tér el a Google fekete változatától, hogy míg utóbbi a „Google Search” lenyomása után átvált „sima Google-ba”, azaz fehér háttéren kék szövegre, a Blackle a találatokat is fekete alapon fehér betűkkel közli.

A Blackle elsősorban az Egyesült Államokban működő honlapokon keres, ezért a megtakarítását is az amerikai energiaárak alapján számolták ki. Bár az elérhető energiamegtakarítás jelentőségében sokan kételkednek, egyes vélemények szerint Blackle-vel akár 75 ezer dollárt (közel 13 millió forintot) spórolhatunk: mindössze néhány színkódot kell megváltoztatnunk a számítógépünkön. A megjelenített látvány ugyanis elsősorban a felhasználó színbeállításainak és az asztal grafikájának függvénye csakúgy, mint a megnyitott felhasználói ablakok színe és mérete.

Míg egy hagyományos CRT monitornak egy teljesen fehér weblap megjelenítéséhez körülbelül 74 wattra van szüksége, egy teljesen fekete lap mindössze 59 wattot fogyaszt. A Google naponta körülbelül 200 millió keresést hajt végre: feltételezve, hogy minden lekérdezés körülbelül tíz másodpercen keresztül látható teljes képernyőn, a Google naponta körülbelül 550 ezer órányi időtartamon keresztül fut összesen a világ számítógépein. Ebben az esetben, ha minden felhasználó fekete háttérre váltana, az fejenként 15, globálisan évi háromezer watt megtakarítást jelentene.

Kilowatt-óránként 10 centtel számolva, ha az összes CRT monitoron – amelyek az összes monitor 25 százalékát teszik ki – megváltoztatnánk a színkódokat, vagyis befeketítenénk a hátteret, évi 75 ezer dollárt takaríthatnánk meg. Egyes vélemények szerint ezzel évi 750 Megawatt-óra energiát spórolhatunk meg. Éppen annyit, amennyit a Pakson működő négy blokk egyike másfél óra alatt megtermel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.