Élet-Stílus

Nincs szennyezés, mégis habzik a Rába

admin
admin

2008. 02. 20. 12:41

A korábban a Rába szennyezését okozó anyagok aránya határérték alatti, de a mostani habzásért felelős vegyi anyag jelenléte 70 szerese a Boxmark más bőrgyárainál mért értéknek – közölte mérési eredményeit a Greenpeace.

A Greenpeace aktivistái február elején véletlenszerűen vettek mintát a folyóból a wollsdorfi bőrgyárnál. A zöldszervezet által vizsgált minden, esetleges szennyezést okozó anyag koncentrációja határérték alatti. A magas környezetvédelmi kockázattal járó, habzásért felelős naftalin-1,5-diszulfonát értéke azonban extrém módon magas: 13,1 mg/l. Ez legalább 70 szerese a Boxmark más bőrgyáránál jelenleg mérhető értékeknek.

A szervezet a wolldsorfi bőrgyár feletti folyószakaszon is végzett méréseket, ahol ez az anyag még nincs jelen a vízben, ami szintén bizonyítja a gyár felelősségét – közölte a Greenpeace Magyarország.

Ezeknek az úgynevezett perzisztens vegyi anyagoknak a fő veszélye az, hogy biológiailag nem bomlanak le, a természetben felhalmozódnak, nem beszélve a habzás esztétikai problémájáról. Már az Európai Bizottság is javasolta a naftalin-1,5-diszulfonát elsőbbségi veszélyes anyaggá történő átminősítését.

Örvendetes, hogy a bőrgyár megszüntette a korábbi hónapok szennyezését, azonban három héten belül „egy határozott terv bemutatását várjuk el a habzást okozó naftalin-1,5-diszulfonát kibocsátásának csökkentésére – kommentálta az eredményeket Herwig Schuster, a Greenpeace vegyi szakértője.

A wollsdorfi bőrgyár igazgatója, Joachim Haidacher reagált a Greenpeace mérési eredményeire és kijelentette, azonnal megvizsgálják a habzásért felelős anyagok problémáját.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.