Élet-Stílus

A BL-ben is folytatódik az Arsenal-parádé?

Kedden a Bajnokok Ligája első fordulójában elbukó Internazionalénak és a Sevillának is illene nyernie, ha nem akar idő előtt elbúcsúzni a legrangosabb európai kupasorozattól. A Manchester United azt az AS Romát fogadja az Old Traffordon, amelyet tavaly tökéletes játékkal megalázott. A sérüléshullám sújtotta Arsenalra könnyebb feladat vár.

E csoport: a BL-ben is varázsol Messi?

A Barcelona együttese játszi könnyedséggel intézte el a vártnál sokkal haloványabb Lyont a csoportkör első játéknapján, és a második fordulót is széles mellénnyel várhatja. A német bajnok, VfB Stuttgart otthonában elvileg nem lesz könnyű dolga, de elnézve a csapat jelenlegi formáját meglepetés lenne, ha nem nyerne katalán sztárcsapat. Már csak azért is, mert Lionel Messi hetek óta kirobbanó formában futballozik, Thierry Henry végre megtalálta a góllövő cipőjét, és Ronaldinho is felépült a sérüléséből.

A kétszer is a FIFA Év Játékosának választott brazil az utóbbi időben mélyen a tudása alatt játszott, de a rengeteg kritika hatására feltehetően fűti a bizonyítási vágy. Frank Rijkaard viszont nem számíthat a világbajnok Zambrottára, de kérdéses az utóbbi hetek egyik legjobbjának, Yayo Tourének is a játéka.


A BL-ben is folytatódik az Arsenal-parádé? 1

A katalánok új vezére: Lionel Messi (MTI/EPA)


A németek nem a legjobb előjelekkel fogadják a Gottlieb-Daimler Stadionban a csoport toronymagas esélyesét. Armin Veh csapata a bajnoki cím óta nem remekel, az idei szezonban csak a tabella 10. helyén állnak, és a lemaradásuk már tízpontos a Bayern Münchennel szemben. A németek trénere meglepő módon pesszimistán nyilatkozott az esélyekről. „A védelmünk az utóbbi hetekben sokat hibázik, így kétségeim vannak afelől, hogy meg tudjuk állítani a vendégrohamokat” – mondta Veh, aki az egyre jobb formába lendülő, a német válogatottban is sikerrel bemutatkozó Mario Gomez gólerősségében bízik.

A négyes másik összecsapásán a Lyon fogadja az első körben a VfB-vel remiző Glasgow Rangers-t. A franciák az elmúlt években nyújtott remek produkciót csak akkor ismételhetik meg a nemzetközi porondon, ha a katalánok elleni meccshez képest nagyságrendekkel javulnak.

F csoport: revans a történelmi zakóért

Kedden kétségkívül az AS Roma manchesteri vendégjátéka lesz a slágermérkőzés. A találkozónak különös pikantériát ad, hogy az előző kiírás negyeddöntőjének visszavágóján az angolok 7-1-re múlták felül az olaszokat (érdemes még egyszer megnézni a gólokat). Ezúttal azonban jóval kisebb a tét, hiszen a csoportkör második fordulójában kerül sor az összecsapásra, és a továbbjutás szempontjából – jelen állás szerint – nem ígérkezik sorsdöntőnek, már csak azért sem, mert a nyitókörben mindkét együttes begyűjtötte a három pontot.


A BL-ben is folytatódik az Arsenal-parádé? 2

Rooneyék tavasszal földbe döngölték az AS Romát (MTI/EPA)


A Vörös Ördögök kifejezetten kedvező előjelekkel várják a 90 percet, ugyanis ötmeccses győzelmi szériában vannak. Sir Alex Ferguson csak a kapus Edwin van der Sarra nem számíthat. A Farkasoknál azonban sokkal gondterheltebb lehet Luciano Spalletti, s nem csupán a hat hónappal ezelőtti fájó emlék miatt. Csapata ugyanis szombaton hazai pályán 4-1-es vereséget szenvedett az Internazionale elleni bajnoki rangadón, előzőleg pedig csak két döntetlent könyvelhetett el. További fejtörést okozhat számára, hogy sérülés miatt egyaránt nélkülözni kénytelen Christian Panuccit, Marco Cassettit és Rodrigo Taddeit is.

Az áprilisi meccsnek amúgy egyik fél sem tulajdonít túl nagy jelentőséget, egyöntetű vélemény, hogy az egy kivételes alkalom volt, amikor az egyik félnek minden, a másiknak pedig semmi nem jött össze. “Hét gólt szerezni ilyen kitűnő együttes ellen rendkívüli alkalom, az egy mesés eredmény volt. Ez ritkán fordul elő, így nem számíthatunk hasonlóan sima találkozóra” – mondta Owen Hargreaves, a hazaiak középpályása, aki akkor még a Bayern Münchent erősítette.

A Kijev-Sporting összecsapásnak a továbbjutás szempontjából a véleményünk szerint nincsen különösebb jelentősége. Amelyik csapatnak sikerül három pontot szereznie, az nagy lépést tehet az UEFA-kupát érő harmadik hely megszerzéséért.

G csoport: nem hibázhat az Inter

Az Internazionale együttese a hétvégi győzelmével visszavette az olasz bajnokságban azt a helyet, ahol az elmúlt szezonban szinte végig trónolt – az elsőt. A BL-ben Roberto Manciniék rajtja csapnivalóan sikerült, ezért kedden a PSV ellen hazai pályán illene nyerniük. A Fenerbahce elleni 1-0-s buktakor a lelátón helyet foglaló Maicon, Cordoba, Burdisso és Cruz eltiltás miatt ezúttal sem léphet pályára.

Felépült viszont a román Chivu, a magyarok ellen megsérülő Marco Materazzi szerepléséhez azonban kisebb csodára lenne szükség. Mi ennek ellenére az olaszok győzelmére tippelnénk, hiszen a hétvégén az addig veretlen AS Romát intézték el 4-1-re. Az elmúlt meccseken a gólokat ipari szinten termelő Zlatan Ibrahimovic természetesen ismét betalált, mint ahogy a kispadról érkező Crespo is.


A BL-ben is folytatódik az Arsenal-parádé? 3

Gólokat várnak a svédtõl a BL-ben is (AP)


A francia világbajnok Patrick Vieira még nem teljesen egészséges, Mancini feltehetően csak az utolsó pillanatokban dönti el, hogy pályára küldi e a rutinos középpályást. A másik oldalon Ronald Koemannak az eltiltott Dirk Marcellist és Mike Zonneveldet kell pótolnia. A holland együttes az első játéknapon hazai pályán elverte a CSZKA-t, így az sem lenne tragédia, ha a csoport papíron legerősebb együttese otthonából pont nélkül távoznának.

Az oroszok a szeptemberi nyitóforduló legnagyobb meglepetését szállító Fenert várják Moszkvába. A hazaiak elsősorban a brazil különítményben (Ramón, Carvalho, Dudu, Vágner Love, Eduardo és Jô) bízhatnak, amely azonban az első meccsen gyengén szerepelt. A törököknél is egy brazil, a világbajnok Roberto Carlos lehet a kulcsfigura.

H csoport: folytatódik az Arsenal-parádé?

Ahogyan megjósoltuk, nem látszik meg az Arsenal játékán Thierry Henry hiánya. A Barcelonába szerződő francia gólgyáros nélkül is nemcsak szépen, de rendkívülien eredményesen játszik Arsene Wenger csapata. Az első BL-körben a Sevilla ellen nyertek egy váratlanul sima összecsapáson, és a bajnokságban veretlenül állnak az élen.

A fiatal csapat felnőtt a feladathoz, és Bukarestben megduplázhatja a pontjai számát, még akkor is ha igencsak hosszú a sérültek listája: Jens Lehmann, William Gallas, Tomas Rosicky, Aleksander Hleb, Eduardo és Alex Song biztosan nem játszhat. Emmanuel Adebayor, Abou Diaby és Mathieu Flamini esetében csak az utolsó pillanatban dől el, hogy tudják e vállalni a szereplést.


A BL-ben is folytatódik az Arsenal-parádé? 4

Adebayor és Diaby sem teljesen egészséges (MTI/EPA)


A románoknál az első forduló után lemondott a posztjáról, Gheorghe Hagi, akit már a meccs előtt kirúgással fenyegetett meg a klub tulajdonosa. A Kárpátok Maradonájának a posztját egykori segédje, az olasz Massimo Pedrazzini vette át. „Óriási a nyomás a csapaton, ezért nyugodtan és koncentráltan kell készülnünk az Arsenal ellen. Nem tudom mennyi ideig maradok a kispadon, de azt garantálhatom, hogy a pályán a legjobbat hozza ki magából a csapat” – nyilatkozta az olasz mester.

Az Ágyúsok mellett a továbbjutásra a legjobb eséllyel a Sevilla pályázik annak ellenére, hogy a csapat kisebb hullámvölgybe került. A bajnokságban a két legutóbbi meccsüket elbukták Juande Ramos fiai, a BL-ben pedig az angolok rontották el a bemutatkozásukat. Kedden este hazai pályán kötelező lenne javítania a kétszeres UEFA-kupa győztesnek a Slavia Praha ellen.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló, keddi meccsek
E csoport:
Olympique Lyon (francia)-Glasgow Rangers (skót) 20:45 ó
VfB Stuttgart (német)-FC Barcelona (spanyol) 20:45

F csoport:
Dinamo Kijev (ukrán)-Sporting Lisboa (portugál) 20:45
Manchester United (angol)- AS Roma (olasz) 20:45 (Viasat3)

G csoport:
CSZKA Moszkva (orosz)-Fenerbahce (török) 18:30
Internazionale (olasz)-PSV Eindhoven (holland) 20:45

H csoport:
Steaua Bucuresti (román)-Arsenal (angol) 20:45
FC Sevilla (spanyol)-Slavia Praha (cseh) 20:45

Ajánlott videó

Olvasói sztorik