Élet-Stílus

Katasztrófára készül a Művészetek Völgye

Keresse meg az FN.hu interaktív térképén a legjobb fesztiválokat!



Küldjön fotókat, beszámolókat!

A Fesztivál 2007 alrovatban saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.

Márta István fesztiváligazgató a FigyelőNetnek elmondta, hogy a tavalyi 210 millió forintos fesztiválhoz képest idén 242,7 millió forintnyi tervezett költséggel számolnak. Ez egyrészt az inflációnak tudható be, másrészt idén sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a biztonságra. Bár csak a naponta 50 ezer látogatószám feletti rendezvényeknek kellene katasztrófatervet készíteniük, a Művészetek Völgye vezetősége a tavalyi augusztus 20-ai tragédiát látva, alaposan felkészül minden rendkívüli helyzetre. Emellett minden faluban napi 24 órában elérhető orvosi ügyelet is segíti majd a völgybe látogató vendégeket.

Befektetés vagy támogatás?

A fesztiváligazgató szerint a legtöbben rosszul értelmezik azt, amikor a Művészetek Völgye szervezői nagyobb, biztonságosabb állami szerepvállalást kérnek. Ők nem azért „sírnak”, hogy tartsák el őket. Márta felhívta a figyelmet arra, hogy a napi 20-25 ezer látogatótól befolyó járulék, adó közel kétszeresen térül vissza az államnak, mint amennyit résztámogatásban odaad.

Idén a tervezett költségvetés legnagyobb részét (42,9 százalék) 104 millió forintot az államtól várják, míg szponzorációból, mecenatúrából további 71 millió forintra (29,5 százalék) számítanak, és közel hasonló arányt jelenthet a jegyekből és a bérleti díjakból befolyó 67 millió forint (27,6 százalék) is.

A Sziget vezetősége ugyan bejelentette, hogy idén nem vesznek igénybe állami támogatást, a Művészetek Völgye Márta István szerint egészen más helyzetben van. Míg a Szigetet egy jól működő, profitorientált vállalkozásnak tartja, amelynek a rockzene az árucikke, addig a Művészetek Völgyét egy olyan non-profit rendezvénynek, amely például olyan fontos értékek ápolását is vállalja, mint a régi egyházi zene, vagy a színházi kultúra.

Színház a fókuszban


Katasztrófára készül a Művészetek Völgye 1

Márta István a tavalyi fesztiválon

Ráadásul idén a Művészetek Völgye minden eddiginél több színházi előadást szervez . A törpe tanyaszínházaktól kezdve a nagy kőszínházakon keresztül a határon túli társulatokig mindenki megjelenik a fesztiválon.

Garancsi Ágnes programszervező a FigyelőNetnek elmondta, hogy azért erősítettek rá a színházra, mert évről évre folyamatosan panaszkodtak a vendégek keveselve a színpadi programokat. A színpadok egyébként különleges helyszíneken lesznek, mint a Galástyai Árok füves erdős terepe, amely egészen eredeti hátteret teremt például a Szentivánéji Álomnak.
A Kolibri színház jóvoltából a gyermekprogramok is kiemelt helyen szerepel.

6+1 falu 1000 programja

A tizenkilencedik völgy ismét régi értékeit vonultatja fel: festői szépségű természeti táj, építészeti és kulturális örökségünk, vendégszeretet, tiszta levegő, magyar és külföldi vendégek.

A Balaton-felvidék többszáz éves 6 kis falujában (Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti, Öcs és Pula) megrendezésre kerülő 10 napos rendezvénysorozat, a Művészetek Völgye, Magyarország legnagyobb nonprofit összművészeti fesztiválja. Idén először jó néhány közös programmal Nagyvázsony, a „Völgytornác” is helyszínként szolgál.

Az ezer program javarésze azért továbbra is hat faluban lesz a tervek szerint hetven helyszínen. Lesznek klasszikus-, zenés-, tánc- és utcaszínházi előadások; könyvbemutatók és irodalmi estek; egyházi, régi-, népzenei, világzenei és jazz-koncertek, táncházak; játszóházak; filmvetítések az alkotók részvételével, Völgyhíradó minden nap, kolostortúrák gregorián koncertekkel és zenés erdei séta. Képző-és iparművészeti kiállítást is rendeznek, szerveznek országos fazekas-és keramikus-találkozót, környezet-és természetvédelmi programokat.

Ilyenkor a templomok, az erdei tisztások és rétek, a szigetek és malmok, sőt az utcák, terek, udvarok, faluházak, pajták és pincék mind szerepet cserélnek és átlényegülnek színházzá, kiállítási vagy koncertteremmé, mozivá, bábszínházzá, vagy akár piactérré. Egyedi helyszíneivel, a legfurcsább zárt és szabad terek kihasználásával a Művészetek Völgye, különös, máshol nem reprodukálható atmoszférát teremt.

A fesztivál szervezője a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet, aki a Völgy hagyományos értékeinek is őrizője, megmentője. Munkájának köszönhetően Kovácsműhely és Lakóház Múzeum, a Falumalom Múzeum, a kapolcsi Fazekasműhely és Galéria, az eredeti állapotába visszaállított Faluhíd idézik a régmúlt hangulatát, mutatják be a Völgy egykori életét. Az Egylet munkáját a 2006. őszén a Kovácsműhelyben kialakított Völgy-Köz-Pont Menedzser Iroda egészíti ki, melynek vezetője Hoffner Tibor, Taliándörögd korábbi polgármestere.

További programok itt >>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik