Élet-Stílus

Lehallgatások kikapcsolt mobilokon át

Most nyilvánosságra került dokumentumok szerint az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai képesek a mobilkészülékeket kikapcsolt állapotukban is lehallgatni.

Azzal természetesen a bűnözők is tisztában vannak, hogy a mobiltelefonok hasznosságuk mellett nagy biztonsági kockázatot is jelentenek, hiszen segítségükkel bármikor nemcsak lehallgathatóvá válik egy adott személy, de tartózkodási helye is megállapítható. Eddig azonban arról nem szivárgott ki semmilyen információ, hogy a lehallgatásokra, illetve a helymeghatározásra akkor is lehetőség van, ha egy bűnöző mobiltelefonja éppen ki van kapcsolva.

Erre két feltételezett New York-i maffiózó perében derült fény. Az FBI szakembereinek a két személy mobiltelefonjait sikerült úgy manipulálniuk, hogy azokkal már kikapcsolt állapotukban is lehallgathatták a két gyanúsítottat. A maffiózók két, a Motorola Razr-, illetve a Samsung 900-as készülékcsaládjába tartozó készüléket használtak. A Szövetségi Nyomozó Iroda képviselői részleteket nem akartak elárulni, azonban annyi így is kiszivárgott, hogy a nyomozók a lehallgatásoknál az over-the-air programming (OTA) technikát használhatták fel, amely lehetővé teszi a mobiltelefonok szoftvereinek vagy más tartalmaknak az online frissítését.

“Az új készülékek sok mindenre képesek, azonban ennek megvan az ára. Lehet, hogy valaki csak az aktuális tőzsdei információkat akarja megtudni, azonban észre sem veszi és valamilyen kémprogram települt fel a készülékére” – nyilatkozta James M. Atkinson, a Granite Island Group biztonsági szakértője.

Az eset nagy visszhangot váltott ki az Egyesült Államokban. “Ezekután, figyelembe véve, hogy az átlagos termékekbe is több kamera és mikrofon van beépítve, a megfigyeléseknek és lehallgatásoknak egy új dimenziója jön létre” – jelentette ki Kevin Bankston, az Electronic Frontier Foundation (EFF) amerikai civilszervezet ügyvédje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik