Élet-Stílus

Román vámosok visszafordították az erdélyi témájú könyveket

A vámhatóságok ország- és nemzetellenesnek minősítették, ezért nem engedték be Romániába a Szép Erdélyünk című képes könyvsorozat újabb köteteit – írja az erdélyi Krónika című napilap.

„Az importőr 600 könyvvel érkezett a határhoz, az előírásoknak megfelelő iratokkal, a kolozsvári vámhivatalban azonban románellenesnek nyilvánították a könyveket, és megtagadták a vámolásukat” – nyilatkozta a lapnak Göncz József, a könyv egyik szerzője, a kiadó Edutech vezetője is. A kitiltott albumsorozat első kötete a Szép Erdélyünk – Történelmi képeslapokon, amely 1905–1949 közötti erdélyi településeket bemutató képeslapok gyűjteménye. A második kötet alcíme Éljen a haza, ez a honfoglalástól 1944-ig kíséri végig a magyarság történelmét, szintén képeslapokkal illusztrálva. A harmadik kötet – a Receptek és vendéglők – letűnt korok gasztronómiai szokásait és ételreceptjeit mutatja be.

A könyvek romániai bevitelét bonyolító Giczy József elmondta: a vámosok el akarták kobozni a könyveket, és csak ismerősök közbenjárásával sikerült mégis elhozni őket. A vámhivatallal abban egyeztek meg, hogy a legrövidebb úton visszaviszik a szállítmányt Magyarországra. A kolozsvári vámhivatal vezetője, Florin Modrea másképp emlékszik az ügyre: nincs tudomása arról, hogy az alkalmazottak közül bárki is nemzetellenességre hivatkozva utasította volna el a könyvek vámolását. „Gondolom, nem tudták kifizetni a vámot, ezért léptek vissza” – mondta a Krónikának.

A 600 példányt a magyar történelmi egyházaknak, Erdély római katolikus és református gyülekezeteinek, magyar könyvtáraknak, iskoláknak szánta a kiadó. Három évvel ezelőtt az első kötetet akadálytalanul vitték be az országba. Annak bemutatóját Nagyváradon tartották, a könyvszállítmányt pedig a Körös-parti városban vámolták el, és a vámosok semmi kivetnivalót nem találtak benne – mondta Göncz József.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik