Élet-Stílus

Japánban decemberben rajtol a Wii

Hivatalosan Japánban december 2-án rajtol a Nintendo Wii, igen alacsony áron. A cég szakértők szerint komoly szeletet szerezhet meg a videojáték-piacból.

A japán konzolgyártó hivatalosan is közölte a sajtóval, hogy Wii névre keresztelt fejlesztését december 2-án, vagyis az ígéreteknek megfelelően az év végén dobja piacra a szigetországban. Az ár igen kedvező, hiszen a 25 ezer jen mintegy 215 amerikai dollárnak felel meg, ez pedig itthon 46 ezer forintot jelentene. Igaz, azt már korábban jelezték, hogy a tengerentúlon 250 dolláros induló ár a valószínű – Európában pedig ennél is többre számítanak –, de esetükben legalább nincs szó késlekedésről.

A Nintendo tehát időben megkezdi konzolja terítését, azt azonban a szemfüles érdeklődők nem mulasztották el megjegyezni, hogy európai megjelenési dátumot nem említettek meg a sajtótájékoztatón. Az viszont elhangzott, hogy a rajtra 16 játék készül el, mégpedig tíz különböző kiadótól. Köztük lesz a „The Legend of Zelda: Twilight Princess”, amelyet házon belül fejlesztenek a japán cégnél. Az USA-ban november 19-re időzítik a rajtot, az év végére a 30-at is eléri majd a játékok száma. Jövő márciusig összesen hatmillió példányt szeretnének leszállítani a Wiiből, ez éppen egybeesik a Sony ilyen irányú terveivel.

Más videojáték-gyártókkal ellentétben a Nintendo nem az erős, nagysebességű gépeken létrehozható részletes grafikai megjelenítés felé mozdult: ehelyett könnyen játszható játékokat kínál majd. A Wii egykezes távirányítója mozgásérzékelővel is rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy a játékos kardként, karmesteri pálcaként, baseballütőként vagy teniszütőként is használhatja. Ez szakértők szerint is jelentős lépés, hiszen valóban mindenki számára lehetővé teszi a játékot. A Wii bevezetését megelőző híresztelések a Nintendo árfolyamát az év eleje óta több mint 60 százalékkal emelték meg.

A PlayStation 3 fejlesztője háza tájáról is érkeztek hírek, amelyek szerint a gyártó a prémium változatot fogja előnyben részesíteni, már ami az értékesítést és utánpótlást illeti. Ezt a Lazard Capital Markets egyik elemzője említette meg, mégpedig a Sony Computer Entertainment amerikai részlegének vezetésére hivatkozva. Eszerint a 60 GB-os háttértárolóval, kártyaolvasóval és HDMI-kimenettel megspékelt prémium, illetve a 20 GB-os merevlemezzel ellátott olcsóbb verzió nagyjából 80/20 százalékos arányban jelenik meg a boltokban, vagyis a Sony az 599 dolláros ajánlatra helyezi a hangsúlyt. A spekuláció szerint ennek az az oka, hogy a cég a némileg nagyobb profittal szeretne lefaragni a gyártási költségekből.

A novemberi rajtra egyébként mindössze 400 ezer darab PS3 érkezik a tengerentúlra (köszönhetően a gyártási nehézségeknek), de az egyik vezető szájából elhangzott, hogy az év végéig ezt további 800 ezer követi majd. Érdekes, hogy továbbra is tartják magukat a márciusi 6 millióhoz, aminek teljesítése jelenleg kérdéses.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik