Élet-Stílus

A budapesti Wi-Fi-projekt

Budapest vezetése befektetők segítségével mindenhol elérhetővé tenné a drótnélküli Wi-Fi-szolgáltatást, de a potenciális partnerek számára nem sok értelme van beszállni az üzletbe – írja a Figyelő legújabb száma.

Ködös kampányígéret – summázta véleményét egy Wi-Fi-kiépítésben érdekelt vállalkozó a Fővárosi Önkormányzat azon tervéről, hogy ilyen internetelérési lehetőséggel „fednék le” Budapestet. Ezek létrehozését úgy képzelik, hogy a fővárost szektorokra osztják, s ezeket külön-külön és egyben is megpályázhatnák a szolgáltatás kiépítésében fantáziát látó cégek, amelyek közül a győztesek tíz évre nyernék el a koncessziót. A probléma csak az, hogy az eddig vázolt feltételek mellett a szóba jöhető társaságok egyike sem lát üzletet a projektben, a jelek szerint tehát a városházának van még mit „gyúrnia” az elképzelésein.


Beruházni drága


A legnagyobb gond, hogy a projekt drága: több milliárdba kerül, s nem nagyon éri meg beruházni, ha a főváros maga nem száll be. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes ellenvetése szerint viszont csökkenti a költségeket az a körülmény, hogy a hozzáférési pontokat tartó és az áramot szolgáltató eszközök az utcai kandeláberek lennének. Igaz, hogy azokban csak sötétedés után van áram.Ikvai azt mondja, a tenderkiírásra még az idén sort kerít, az álomból így 2007 végén lehet valóság.


A lehetséges fejlesztők-szolgáltatók közül a T-Mobile nem nagyon érdeklődik. Nem akar magának konkurenciát csinálni. De ha mégis beszállna, nem tartana igényt a villanyoszlopokra, hiszen megvannak a saját átjátszói.Ennek ellenére szakmai körökben egyesek azt sejtetik, hogy mégis a T-csoport „súgta meg” az ötletet a helyhatóságnak. A társaságnak ugyanis még néhány milliárd forintot is megérhet, ha biztosíthatja, hogy nem más épít egy teljes várost lefedő Wi-Fi rendszert, vagyis egy újabb, a telefonvonalnak versenyt támasztó távközlési alapinfrastruktúrát – állítja a Figyelő.


Sovány megtérülés

„A Wi-Fi nagyjából a 3G tizedébe kerül” – mutat rá egy cég vezetője, a lehetőség iránt érdeklődők egyike. Egy négyzetkilométer lefedésére a lámpaoszlopos módszer esetén 8-15 millió forinttal kalkulál. Az összeg magas, a Wi-Fi használók száma viszont csekély, a megtérülés tehát igencsak kérdéses. Annak fényében pedig még inkább, hogy számos ingyenes hotspot is kihasználatlan a fővárosban.


A számos kérdőjel mellett némi támpont a történet megértéséhez, hogy a Figyelő információi szerint a Wi-Fi-internet valójában egy nagyobb városházi elképzelés „fedőneve”.

(A cikk a Figyelő csütörtökön megjelenő legfrissebb számában olvasható.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik