Élet-Stílus

1958 – egy legenda születése

Tizenhét éves korában a svédországi tornán villant meg először a brazilok legendás támadója. A csereként elhozott Pelé hat gólt szerez, kettőt a döntőben. A nagy reményekkel érkező magyar csapat leszerepel.

Svájc után Svédországnak ítélte az 1958-as torna rendezésének a jogát a FIFA, amelyet igen komoly veszteséget ért két évvel korábban: elhunyt Jules Rimet. A francia 33 éven át irányította a szervezetet, az ő nevéhez fűződik az első, 1930-as uruguayi világbajnokság létrehozása és az, hogy a második világháború után ismét felélesztette a szövetséget. Tiszteletére 1946 és 1970 között a Rimet Kupáért küzdöttek a világbajnokságon a csapatok, míg a háromszoros győztes Brazília végleg elnyerte a trófeát.

Első alkalommal a televízió képernyőin is felbukkant a foci-vb, és milliók csodálhatták olyan legendás focisták játékát, mint Pelé, Vava, Garrincha, Fontaine, Yashin és Charlton.

Rekordszámú szövetség jelentkezett a vb-re: 55 csapat vett részt a selejtezőkön, és jó néhány nagy múltú csapat már itt elbukott. Nem utazott Svédországba Uruguay, Belgium, Hollandia, Svájc, Spanyolország és Olaszország. A magyarok ott voltak, de a négy évvel korábbi eredményt megközelíteni sem sikerült. A csoportkört három ponttal fejeztük be, és ki-ki meccsen Wales harcolta ki a továbbjutást.

A tornát megelőzően a brazilok mellett a franciákat tartották esélyesnek. A galloknak életveszélyes volt a csatársora. Kopa, Piantoni és Fontaine összesen 23 gólt lőtt Svédországban, az utóbbi 13-szor volt eredményes.

Pelét nem lehet megállítani

A két esélyes csapat az elődöntőben összetalálkozik, és ezen a meccsen Pelé ellenállhatatlan. Az brazilok a negyeddöntőt is a csereként beállított fiatal zseni góljával nyerték, majd a franciák ellen Pelé egy maga három gólt szerzett, és vezérletével 5-2-re győzött a selecao. A fiatal csatár a korábbi mérkőzéseken egyáltalán nem kapott szerepet, és Wales ellen is csak azért küldte be a pályára Feola edző, mert egyik támadója lesérült. A döntőben ezek után természetesen kezdő.

A másik ágon nagy meglepetésre a svédek jutottak a fináléba. A vb-re sebtiben összeállított csapatnak alig volt ideje összeszokni, ehhez képest szenzációsan szerepelnek a hazai közönség előtt. A csoportkörben többek között minket is elintéztek, a negyeddöntőben a Szovjetunió csapatát két góllal verik, a döntőbe jutásért pedig az NSZK-t egy igen durva találkozón 3-1-re győzik le. A németektől döntetlennél kiállítják Juskowiak-ot, és az utolsó percekben még kétszer betalálnak a skandinávok.

A tévé előtt ülő milliók brazil győzelmet vártak, annál nagyobb a meglepetés, amikor a svédek már a negyedik percben gólt lőttek. Az esélyes csapat azonban nem esett kétségbe, Garrincha kétszer Vavát hozza helyzetbe, és máris megfordult a mérkőzés. Ezután Pelé nagy fellépése következik: megszerzi ötödik gólját a megbolondított svéd védelem asszisztálása mellett. Nem sokkal később Zagalo eredményes, és már senkinek nem lehetett kétsége afelől, ki nyeri a tornát. A bíró megajándékozza még a hazai csapatot egy lesgóllal, de a zárszó így is a braziloké, pontosabban Pelé-é: az utolsó percben megrázza magát, és lő még egy gólt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik