Élet-Stílus

Megtörhet a spanyol átok?

A spanyol keret

1. Iker Casillas
2. Michel Salgado
3. Asier del Horno
4. Carlos Marchena
5. Carlos Puyol
6. David Albelda
7. Raul
8. Xavi
9. Fernando Torres
10. Jose Antonio Reyes
11. Luis Garcia
12. Antonio Lopez
13. Iniesta
14. Xabi Alonso
15. Sergio Ramos
16. Marcos Senna
17. Joaquin
18. Cesc Fabregas
19. Santiago Canizares
20. Juanito
21. David Villa
22. Pablo
23. Jose Manuel Reina



További híreket a csapatról és a felkészülésükről itt olvashat.

Luis Aragones szövetségi kapitány szerint a június 9-én kezdődő németországi világbajnokságon végre megtörhet a spanyol válogatottat az utóbbi időben sújtó “átok”.

A csapat papíron igen ütőképes

A keret ehhez elég erősnek tűnik, annak ellenére, hogy a csapat sztárja és a rajongók kedvence fényévekre van egykori formájától. Raúl ráadásul a Real Madridban csak ritkán kapott a kezdőcsapatban lehetőségét. A középpálya motorja, Xavi pedig nemrég épült fel súlyos sérüléséből, és még nincsen százszázalékos állapotban. A veterán támadó szerepét az Atletico Madrid fiatal sztárja, Fernando Torres veheti át, a középpályán pedig Iniesta vagy éppen Fabregas játszhat kulcsszerepet.

“Az utóbbi három vb-n kétszer is a negyeddöntőben estünk ki, de ezúttal képesnek tartom magunkat a legjobb négybe kerülésre” – jelentette ki Aragones, akinek eddigi 19 meccsén még egyszer sem maradt alul a nemzeti csapat. Ennek ellenére rengetegen kritizálják a munkáját, hiszen a selejtezők során több olyan meccse is volt a spanyol csapatnak, amelyet papíron simán hozniuk kellett volna, ám Bosznia, Litvánia és Szlovákia ellen is csak kínkeserves döntetlenekre futotta.

Mindehhez persze hozzá kell tenni, hogy voltak jó napjai is Raúléknak: barátságos mérkőzésen egy góllal megverték Angliát, a selejtezők során a szlovákoknak egy ötöst lőttek, és szenzációsan játszottak a szerbek elleni találkozó első félidejében. Ezen a meccsen mutatkozott meg a legnagyobb gyengeségük. Brillíroztak a pályán, lerohanták a délszláv csapatot, és sorban vezették a szebbnél-szebb akciókat. Egy gólos előnyüket azonban nem tudták növelni, és amikor egy ritka kontrát a szerbek góllal fejeztek be, teljesen kétségbeesett a csapat. A szövetségi kapitány is úgy látja, hogy ez a válogatott legnagyobb hibája. Luis Aragones egy őszinte pillanatában közölte: a nem vagyunk elég versenyképesek.

A “dicstelen” múlt

A múltra nézve a tréner kijelentése mindenképpen helytálló, és néhány héten belül ki fog derülni, hogy idén mire képes a válogatott. Az első 1930-as uruguayi világbajnokságra nem utaztak el a spanyolok, de négy évvel később Olaszországban már szerepeltek. A házigazda és későbbi győztessel először döntetlent játszottak a negyeddöntőben. Az akkori szabályoknak megfelelően az egy nappal később megismételt mérkőzésen kikaptak. 1938-ban polgárháború dúlt az országban, és ezért a csapat nem vett részt a francia tornán.


Megtörhet a spanyol átok? 1

Fernando Torres viszont a vb felfedezettje lehet (AP)

A második világháború alatt két világbajnokság „elmaradt”, ám 1950-ben nem törődve a távolsággal elutaztak Brazíliába. Itt érték el történetük eddigi legjobb eredményét. A csoportkörből többek között az angolokat verve pontveszteség nélkül léptek tovább, a legjobb négy között azonban már nem ment olyan jól a játék, és végül a dobogóról is lecsúsztak. A következő két vb-re ki sem jutottak, ennek ellenére 1962-ben őket tartották az egyik legnagyobb esélyesnek. A spanyol keret tagja volt többek között Puskás Ferenc is, ám neki sem ment igazán a játék, és a csoportból sem léptek túl. Ez négy év múlva sem sikerült, ráadásul elbukták a két következő torna kvalifikációját. 1978 óta ez a szégyen nem esik meg velük, de Argentínában a „hagyományokhoz” híven nem élték túl a csoportkört. Négy év múlva hatalmas volt a várakozás a hazai rendezésű vb előtt, és végre sikerrel vették az első akadályt. A második csoportkör azonban ismét megoldhatatlan feladat elé állította a gárdát.

Balszerencse, bírók – kifogás mindig akad

A magyarok számára keserű emlékű mexikói vb-n hosszú ideig úgy tűnt, hogy megszerezheti első címét a spanyol csapat. A csoportból simán továbbmentek, a nyolcaddöntőben lemosták a pályáról a dánokat, egy körrel később azonban ismét nem volt szerencséjük. A rendes játékidő végén döntetlenre álltak a belgákkal szemben, és a hosszabbítás sem hozott döntést. A tizenegyesrúgások hőse pedig a belgák legendás kapusa Jean-Marie Pfaff lett, aki így kiejtette a hispánokat.

A legutóbbi három torna alkalmával is az esélyesek között emlegették a csapatot, de a végső győzelemre tovább kell várniuk a rajongóknak. 1990-ben Jugoszlávia, négy évvel később az olaszok állították meg a spanyol nemzeti tizenegyet, a franciaországi tornán pedig ismét a csoportkör után pakolhattak. A legutóbbi, távol-keleti rendezésű tornán ismét balszerencséjük volt. Összefutottak az egyik házigazdával, és Dél-Korea hathatós bírói segítséggel lépett tovább. A spanyolok két szabályos gólját nem adták meg, és így a játékidő végeztével következtek a tizenegyesek. A spanyolok lába azonban megremegett, és ismét kiestek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik