Élet-Stílus

Talajvízzel fűtik a fővárosi luxuslakótelepet

A Duna menti talajvízzel működtetett vizes hőszivattyúval fogják fűteni a Dagály fürdőnél épülő óriás luxuslakótelep otthonait és szolgáltató egységeit, amely a hagyományos gázfűtésnél 40 százalékkal olcsóbban melegíti fel a helyiségeket – közölte a rendszert megtervező és kivitelező Thermo Kft. igazgatója.

Léderer András ismertette: az eljárás lényege, hogy a talajvizet csöveken egy kompresszorba szivattyúzzák, amelynek hőenergiáját a hűtőszekrény működéséhez hasonló módon kinyerik, és az így nyert többletenergiát használják a fűtésre. Az igazgató tájékoztatása szerint ez a fajta hőszivattyú a dráguló gázárak miatt a fejlett országokban gyorsan terjed. Magyarországon a 30 ezer négyzetméter területen, 270 lakásból álló, leendő Belair Rezidenciák elnevezésű lakótelepen alkalmazzák majd. A luxuslakások klímája mellett a telephez tartozó uszoda, posta, mosoda és egyéb kiszolgáló egységek fűtését is ez a zárt hőszivattyús rendszer biztosítja majd.

A rendszer az összeruházás költségeinek 2,2 százalékát teszi ki, hozzávetően 100 millió forintba kerül. Ez hasonló nagyságrend, mint a hagyományos, gázzal üzemelő fűtés, a költségek azonban a mai gázárakon számolva 3-4 éven belül megtérülhetnek. További megtakarítást tesz lehetővé, hogy a berendezés hűtésre is alkalmas, vagyis a lakások klimatizálását is elvégzi a nyári meleg hónapokban. Ehhez a hagyományos üzemeltetési költségek alig 1 százaléka szükséges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik