Élet-Stílus

400 éves mozgó szent az Iparművészetiben

Több mint 400 éves tengeri csikó, hajszálvékony, kagyló-díszítésű ötvös remek, reneszánsz korabeli cipő, a történelem első automatája – mindez megtekinthető az Iparművészeti Múzeum új kiállításán.

A hétfőn nyíló Gyűjtők és Kincsek című tárlat egyik érdekessége, V. Károly spanyol király féltve őrzött kincse, az a több mint 400 éves szent, amely talán a történelem első automatáinak egyike: mozog, zenél. A világon ezen kívül csak kettő létezik e tárgyból. Az öt évszázad 400 iparművészeti remekát felvonultató tárlaton látható még a német-római császár és magyar Király II. Miksa asztronómiai órája is.

A különleges bútorok, porcelánok, ötvös remekek, textilek elrendezése azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy az egyes tárgyak az elmúlt 110 évben hogyan kerültek a múzeumba, kik és miért döntöttek úgy, hogy megválnak egy-egy műtárgytól vagy akár teljes gyűjteményüktől csak azért, hogy azt minél többen láthassák.

Ez a kiállítás nem arról szól, hogy a látogató fegyelmezetten sétáljon körbe, és a vasárnapi ebéd előtt az unatkozó gyereket csitítva próbálja lefordítani és megérteni, hogy milyen „toposz került a művészi ábrázolás centrumába“. Nézni persze, hogy kell, csodálni szabad, de le lehet ülni az egyik sarokban, hogy belelapozzon a korabeli újságokba, érdemes meg-megállni és kitalálni, hogy a ma már nem használatos tárgyakat egykor mire használták, stílusérzékről lehet számot adni a számítógépes játékokban és van mit hazavinni, az emlékeken kívül. De hogy mit, az csak a helyszínen derül ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik