Élet-Stílus

Internet három dimenzióban

Gyakran jelennek meg olyan termékek a piacon, amelyek létjogosultságát sokan megkérdőjelezik, ám mégis elterjednek, népszerűvé válnak. A Linden Lab amerikai cég egyik munkatársa által kifejlesztett UBrowser is egy ilyen találmány.

Az internet világa alapvetően még a kétdimenziós látásmódra korlátozódik. Úgy tűnik, hogy ez az állapot még éveken át fennmarad, pedig bőven akadnak érdekes kísérletek a háromdimenziós látásmód bevezetésére. Az egyik ilyen projekt az UBrowser. A program „atyja” Callum Prentice programozó, aki főállásban a Linden Lab nevű amerikai vállalat munkatársa.

Az UBrowser azoknak jelenthet kikapcsolódást, akik a világhálón böngészést nem a megszokott két dimenzióban, hanem például három dimenzióban szeretnék átélni. A szoftver segítségével az interneten lévő tartalmakat ugyanis el lehet helyezni szinte bármilyen háromdimenziós objektumon, például egy gömbön vagy egy lobogó zászlón. Az UBrowser a Mozilla böngésző Gecko-motorjára épül, az alkalmazás tehát elvileg ugyanarra képes, mint egy Firefox 1.5-ös böngésző, azonban a weboldalak tartalmát képes újra feldolgozni és kivetíteni az adott háromdimenziós objektumra. A tartalmakat így is el lehet olvasni, és létezik egy beépített nagyítási funkció is.

A háromdimenziós böngészőt eredetileg a Second Life nevű online szerepjátékhoz készítik el, azonban Prentice úgy gondolta, hogy a szoftver egyéb dolgokra is felhasználható, így született meg a különálló alkalmazás. A programozó szerint az egésznek nem sok értelme van, de legalább jópofa. Prentice ingyenesen letölthetővé tette az UBrowser egyik változatát, de semmiképpen sem javasolja a szoftver önálló használatát, hanem kizárólag a hagyományos kétdimenziós böngésző kiegészítőjeként ajánlja a programot.

S bár ez még csupán egy „jópofa projekt”, ki tudja, néhány éven belül talán már emberek millió fognak háromdimenziós operációs rendszereket, böngészőket és más szoftvereket használni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik