Élet-Stílus

Gates iPod versenytársat tervez

A Microsoft elnöke a kisebbségi diákoknak megrendezett találkozón arról beszélt, hogy partnereik segítségével szándékoznak felvenni a harcot az Apple termékeivel szemben, és hamarosan új lejátszókat dobnak piacra.

A fekete diákokat előtérbe helyező Blacks at Microsoft (BAM) Minority Student Day keretében mintegy ezer főiskolai hallgatót látott vendégül a szoftvercég és a redmondi rendezvényen maga Bill Gates is beszédet mondott. Előadásában több témát is érintett, ebből mi a számunkra leginkább érdekesre, vagyis a médialejátszókra, illetve a vállalat ezzel kapcsolatos terveire koncentrálunk. Itt ugyanis fontos pozícióharcra törekszik a Microsoft, és ennek beindítása érdekében új termékeken dolgoznak.

Gates beszédében elmondta, hogy már jelenleg is egyeztetnek több hardvergyártó partnerükkel, és élénken érdeklődnek az új megoldások iránt. Azt ugyanis el kell ismerniük, hogy az Apple kitűnő munkát végzett, és iTunes zeneboltjával, illetve az ehhez párosuló iPod hordozható lejátszók révén egyeduralmat vívott ki a piacon. Ezt egyáltalán nem lesz könnyű kikezdeni, és egyáltalán életképes alternatívaként megjelenni a területen. A Microsoft elnöke azonban nem hazudtolta meg magát: lehetségesnek tartja a felemelkedést, és az Apple előnyének behozását.

Ezt olyan új médialejátszók révén véli megvalósíthatónak, amelyek egyrészt olcsóbbak, másrészt könnyebben csatlakoztathatók az iPodnál. Éppen ezért folytatnak tárgyalásokat több hardvergyártóval: igyekeznek kipuhatolni a lehetőségeket, hogy valóban meg tudnak-e jelenni a piacon ilyen megoldásokkal. Számításaik szerint a Microsoft szoftverekkel kompatibilis digitális zenelejátszók aránya jelenleg 20 százalékos, amit a kelleténél alacsonyabbnak tartanak.

Január végén már terjengtek értesülések, miszerint a szoftvercég saját lejátszót tervez piacra dobni. Ezt azonban a Microsoft akkor nem volt hajlandó megerősíteni – most végre letisztulni látszik a kép, bár Gates hangsúlyozta, hogy elsősorban partnereik révén szeretnék megvalósítani terveiket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik