Élet-Stílus

Lezárult az oroszországi magyar kulturális évad

Rekordmennyiségű, három hónap alatt 300 ezer jegyet váltottak a szentpétervári Bécs és Budapest 1870-1920 című kiállításra az orosz műkedvelők - közölte Benedek András.

A kulturális minisztérium közigazgatási államtitkár hétfőn az MTI-nek a tárca sajtóirodáján keresztül beszámolt arról, hogy a tárlat vasárnapi zárásával hivatalosan is véget ért a 2005-ös oroszországi magyar kulturális évad.

A sok témát feldolgozó, több évszázadot felölelő rangos kiállítást november 11-én nyitotta meg Bozóki András magyar, Elizabeth Gehrer osztrák és Alekszandr Szokolov orosz kulturális miniszter az Ermitázsban.

A csaknem 500 műtárgyat felvonultató tárlat alapjául a bécsi Harrach-palotában 2003-ban nagy sikerrel megrendezett Az áttörés kora: Bécs és Budapest a historizmus és az avantgard között, valamint a budapesti Magyar Nemzeti Galériában, a Budapesti Történeti Múzeumban és az Országos Széchényi Könyvtárban 2004-ben bemutatott Klimt, Schiele, Kokoschka és a dualizmus művészete című kiállítás szolgált. A kiállítás tárgyait – 390 magyar és 160 osztrák művet – 11 magyar és hat osztrák múzeum, valamint több magángyűjtő kölcsönözte, a kollekciót az Ermitázs gyűjteményéből további műtárgyakkal egészítették ki.

A Szem előtt Magyarország című oroszországi magyar kulturális évad keretében tavaly több mint száz különböző magyar kulturális programot mutattak be nagy sikerrel Moszkvában és Szentpétervárott. A programok összköltsége megközelítette a 350 millió forintot; az Ermitázsban megrendezett, orosz-magyar-osztrák koprodukcióban létrejött kiállítást további 100 millió forinttal támogatta a szakminisztérium.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik