Élet-Stílus

Zsiráfzongora, Ceausescu-kitüntetés a Polgár-aukción

admin
admin

2005. 11. 16. 14:26

A Polgár Galéria november 29. és december 1. közötti karácsonyi aukcióján több mint 800 tételt bocsát kalapács alá.

Mint mindig, a karácsonyi szezon elsősorban az antik képek szezonja, így ezek között jócskán csemegézhet a műkedvelő közönség. A régi, nagy mesterek közül mindenképpen említést érdemel egy védett, 1600 körül készült flamand festmény, a 3,4 milliós kikiáltási árú Anya gyermekével, és a 3 millióról induló Johann Till-mű, a Rablólovag és kísérete.

Az aukción természetesen képviseltetik magukat a XX. századi nagy mesterek is, többek között Csók István, Fényes Adolf, Viktor Vasarely, Molnár C. Pál, Perlott Csaba Vilmos, Bernáth Aurél, Iványi Grünwald Béla és Vén Emil.

A bútorok, szőnyegek közül kiemelkedik két ritkaságnak számító „zenegép”, egy zsiráfzongora ( kikiáltási ára: 800 000 forint), valamint egy Orchestrion (kikiáltási ára: 1,8 millió forint). Már most nagy az érdeklődés egy olasz írókomód iránt, mely a XVIII. században készült (kikiáltási ára: 550 000 forint), valamint a biedermeier írószekreterek iránt.

Ugyan a galéria tudatosan októberi ezüstárverésére koncentrálta a színvonalas ezüsttárgyakat, mégis közel 150 ezüst tétel kerül kalapács alá. A gyűjtők most is válogathatnak a karácsonyi ajándéktárgyaknak való ezüstapróságok mellett a XVII–XVIII. századi anyagban, ahol megtalálhatók a bécsi, pesti, felvidéki és német mesterek remekei.

Az árverés utolsó napján 300 ékszer kerül kalapács alá. Az aukciós ház tudatosan úgy állította össze ékszerkínálatát, hogy mind a kis pénzzel rendelkező karácsonyi ajándékot keresők, mind az ékszergyűjtők és a nagy karátszámú briliánsok szerelmesei megtalálják a számításukat. A 647. tétel egy Ceausescu által adományozott, briliánsokkal ékített román állami kitüntetés (kikiáltási ára: 260 000 forint).

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.