Élet-Stílus

Létezik-e informatikai biztonság?

Hogy létezik-e általános informatikai biztonság, az egyre jobban megkérdőjelezhető, ezért fogtak össze azok a hazai cégek, amelyek azt gondolják, hogy ideje tenni valamit a nagyobb biztonság megteremtése érdekében. Ma zajlott legnagyobb ehhez kapcsolódó hazai rendezvény, az Informatikai Biztonság Napja.

Az ICON Számítástechnikai Rt. kezdeményezéséhez sok magyar, vagy hazánkban jelenlévő cég és szervezet csatlakozott. Így jelen volt és előadást tartott az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Nemzeti Nyomozóiroda, a PSZÁF, a Hewlett Packard, a Microsoft, a McAffee, a Virusbuster, a Symantec, az ICON, a Balabit, a Trendmicro, a CITRIX, az EMC, a Kancellár.hu, a Megatrend, az Abesse, a HIS, az Atigris, a FreeSoft. A rangos lista nem kevésbé rangos előadókat takar. Több cég külföldi szakemberekkel is képviselteti magát, és a hazai vállalkozások is a legjobb szakembereiket küldték az eseményre.

Az ártalmas programkód egy globális, egyre súlyosabb probléma, ami évről-évre milliárd dolláros károkat okoz világszerte a legkülönbözőbb cégeknek és magánszemélyeknek. Az informatikai biztonság hiánya vagy gyengesége gyárakat, bankokat tehet tönkre, a bűnözés melegágyává, vagy használhatatlan ócskavassá teheti ártatlan magánszemélyek számítógépét, megrendítheti bármely állami adminisztráció hitelét, de szélsőséges esetben közlekedési baleseteknek, műhibáknak, közüzemi szolgáltatás-kimaradásoknak is forrása lehet, a példák, mint ahogy a felhasználási területek sora végtelen.

Természetesen minden cégnek, amelyik részt vett ezen a napon, megvan a saját terméke vagy szolgáltatása, amely az informatikai biztonság egy speciális területére kínál megoldást, vagy valamilyen módon kötődik a témához. Vannak közöttük szép számmal konkurensek is, de ez itt most egyáltalán senkit nem zavart. Alapvetően minden résztvevő érdeke, hogy a számítástechnika töretlen ütemben fejlődhessen tovább, és a jövőben betölthesse azt a szerepet az emberek életében, amire hivatott. Ezt akadályozza minden kártékony jelenség és tevékenység, ami akadályozza az informatika használatát, így céljaik ebben a tekintetben közösek.

A szervezőket és a résztvevőket is jellemzi egyfajta küldetéstudat, aminek érdekében képesek túllépni pillanatnyi érdekeiken. Hiszen ha a társadalom nem lesz tudatosabb és a különböző ártalmas programkód-jelenségek (beleértve a férgeket, a vírusokat, a hacker/cracker támadásokat, a kémprogramokat, a kéretlen leveleket, és minden egyebet) továbbra is az eddigi ütemben szaporodnak, hamarosan az egész civilizált világra igen komoly megpróbáltatások várnak, és az informatika soha nem tudja betölteni azt a szerepet, amire hivatott, és aminek az útján elindult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik