Élet-Stílus

Műanyagból olcsó napelem

Dán tudósok pénteken bejelentették, hogy sikerült egy új típusú napelemet létrehozniuk, amelyek sokkal hosszabb ideig használhatóak, mint a korábbi változatok, sőt, olcsóbbá is tehetik a napenergia felhasználását

A műanyagból készült napelemek csak a hagyományos szilícium-alapú megoldások töredékébe kerülnek. A jövőben kalkulátorokba is beépíthetőek lesznek az új napelemek, korábban ugyanis a műanyag változatok élettartama nem haladta meg a néhány napot, és egyébként is nagyon törékenyek voltak.

Két és fél évig működik, pár nap helyett

„Az új elemünk két és fél évig működik, ami világrekord a műanyag napcellák esetében” – nyilatkozta Frederik Krebs, a dán állami Risoe nemzeti laboratórium vezető kutatója, aki pénteken bemutatta a találmányt.

Ugyanakkor néhány olyan szakértő, aki nem volt részese a dán kutatási programnak, fenntartásait hangsúlyozza az új ötlettel szemben. Így például szerintük a műanyag napelemek hatásfokán, hatékonyságán még javítani kell ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljenek. (A műanyag alapú megoldások a napenergia 0,2-5 százalékát hasznosítják, míg a szilíciumosak 12-15 százalékot.) Krebs is hangsúlyozta: eddig a tartósságra helyezték a hangsúlyt, most pedig a hatásfok javítása következik.

15 dollár – 800 helyett

A dánok szerint ők egy stabil műanyagot használnak a cellában, amelynek az ára négyzetméterenként 15 dollár – ha műanyagból készül. (A hagyományos, szilíciumos napelemek akár 800 dollárt is érhetnek.)

Krebs úgy véli, hogy megoldásuk hamarosan jobban is elterjesztheti a napelemek használatát, és például a mobiltelefonok akkumulátorait is felválthatják majd az olcsó, műanyagból készült napcellák.

Más, független szakértők viszont azt hangsúlyozzák, hogy a rendkívül drága szilikonos technológia és az új műanyag napelemek ötvözésével lehetne esetleg kereskedelmi forgalomba hozni új termékeket. A két technológia előnyeit egyesíthetné egy „öszvér-megoldás”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik