Belföld

Titkolják a Rogán új feleségének családjához köthető milliárdos pályázat részleteit

Marjai János/24.hu
Marjai János/24.hu

Nem adta ki az Agrárminisztérium annak a 2,2 milliárd forintos uniós pályázatnak a részleteit a hvg.hu-nak, amelyet az a cég nyert, amelybe bevásárolta magát Rogán Antal harmadik feleségének a családja.

A portál arra volt kíváncsi, hogy kik pályáztak, kik bírálták el a pályázatokat, történtek-e már ellenőrzések, és a megkötött szerződéseket is elkérték. A minisztérium azonban nem adta ki az  adatokat, arra hivatkozva, hogy „az uniós normák egyértelműen fogalmazzák meg az EU elvárását a támogatási adatokkal kapcsolatban, a tagállamoknak nincs mérlegelési jogköre a nyilvánosságra hozandó adatok körét illetően”, ezek a normák pedig a minisztérium szerint arról szólnak, hogy a kért adatokat csak a nyertesek, valamint az arra jogosult hatóságok kaphatják meg.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint ez egy fals érvelés, a minisztérium által hivatkozott szabályozás csak arról szól, mi a nyilvánosság minimuma. Szerinte egy „bíróságon elvérezni” a minisztérium kibúvója.

A pályázatot 2019 végén a Ductus Szaktanácsadó és Oktató Kft. nyerte meg, náluk több pénzt eddig egyetlen szereplő sem kapott a kérdéses pályázaton. A támogatást a nyertesek arra kapták, hogy mezőgazdasági szaktanácsadást nyújtsanak. Rogán Antal apósa azután vásárolta be magát a cégbe, hogy az megnyerte a pályázatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik