Belföld

Háború A Fal mögött: az RTL Klub elővágott a TV2 titkos terve miatt

Szivárogtatás, műsormásolás, nemzetközi „mentőakció” – iparági krimi a két nagy kereskedelmi tévé újabb nagy csatája. Attól tartott az RTL Klub, hogy a TV2 egy az egyben lemásolja A Fal című játékát, ezért a csatorna előzött: Olaszországban leforgattak egy részt a műsorból, és az epizódot vasárnap le is vetítik.

Az RTL Klub vasárnap, az aktuális Star Wars-film előtt levetíti a hónapokkal későbbre tervezett, A Fal című játékának első epizódját. A műsort váratlanul illesztették a programba, a sietségre jellemző, hogy a nyitó adás felvételével nem várták ki a magyarországi stúdió felépítését, a stáb Olaszországba utazott, hogy rögzítse a produkciót. A rapid tempó oka az iparági háború újabb fejezete:

az RTL Klub vezetői megtudták, hogy a TV2 titokban arra készül, hogy A Falhoz kísértetiesen hasonló műsort indít. 

Az RTL még szeptemberben jelentette be, hogy sikerült megszereznie az Endemoltól az Egyesült Államokban, Franciaországban, Spanyolországban és Németországban egyaránt nagy sikert arató A Fal (The Wall) című játék licencét. Elmondták, hogy Sebestyén Balázs lesz a műsorvezető, és nekiláttak a produkció előkészítésének.

Ám úgy értesültünk, nemrég az RTL vezetői információkat kaptak arról, hogy a TV2 arra készül, egy kísértetiesen hasonló játékkal, A Piramissal jelentkezik majd. A 24.hu információját megerősítette Kolosi Péter, az RTL Klub vezérigazgató-helyettese, aki úgy tudja, a TV2-es produkció műsorvezetője Stohl András lesz.

Amikor megtudtuk, mire készül a TV2, úgy döntöttünk, lépünk. Jelenleg a világban mindössze két helyen áll A Fal díszlete, Sao Paulóban és Milánóban. Az olasz stúdióban volt hely, így úgy döntöttünk, felvesszük ott az első részt

– mondta Kolosi. Szerinte azért fontos az elővágás, mert kulcskérdés az elsőség. Hiába az eredeti formátum, az izgalmasabb szabályrendszer és a profibb kivitelezés, ha előtte kijön egy gyengébb verzió, a nézők számára a jobb is tűnhet utánlövésnek.

Kolosi azt mondja, száz százalékig biztos abban, hogy nagyon hasonló műsorra készül a TV2, amelynek titkos akciójáról az a véleménye:

A TV2 etikátlan eszközöket vet be ebben a versenyben. Az majd később kiderül, hogy ezek csak etikátlanok vagy jogszerűtlenek is.

Ami biztos: vasárnap este levetítik A Fal című műsor első részét, amelyet aztán hónapokkal később követnek majd a már idehaza rögzített további epizódok.

Cikkünk megjelenésekor megkerestük a TV2-t, amelytől azt kérdeztük, valóban készülnek-e A Piramis című játékra, ha igen, Stohl András lesz-e a műsorvezetője, illetve a produkció hasonlít-e A Fal című műsor formátumához. Válaszukat, amint megérkezik, közöljük.

Update: A TV2 nem válaszolt a kérdéseinkre, ellenben küldtek egy közleményt:

“Örülünk, hogy az RTL már valódi versenytársként tekint a TV2-re, ami egyértelmű beismerése az egyre élesedő nézettségi versenynek, amelyben fej-fej mellett halad a két cégcsoport. Az pedig, hogy híresztelésekre alapozva, egyik napról a másikra megváltoztatja a műsorstruktúráját és rohamtempóban teszi képernyőre egy 2018-as tavaszi formátum egyetlen epizódját, szintén ennek a bizonyítéka. A Fal azonban messze nem olyan egyedülálló formátum, ahogy erre indulásakor az amerikai sajtó is rámutatott, ugyanis legmeghatározóbb eleme vélemények szerint csak egy high-tech változata az évtizedek óta látható The Price is Right című műsor PLINKO játékának.

Csak emlékeztetőül, az RTL Klub az elmúlt években számos olyan műsort tűzött képernyőre, amelyek nagy hasonlóságot mutattak ismert nemzetközi formátumokkal, ilyen volt például a ValóVilág, a Csillag Születik, a Szombat Esti Láz vagy éppen a most futó Konyhafőnök is.

A TV2 nem piaci pletykákra alapozza programstruktúráját, a tervezett műsorainkról időben tájékoztatjuk majd a nézőket.”

 

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a TV2 által felsorolt, nagy hasonlóságot mutató formátumokat, jórészt a TV2 mostani legnagyobb beszállítója, vagyis az IKO gyártotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik