Belföld

Vitézy: Itt az ideje az éjszakai metrónak

Vitézy Dávid volt BKK-vezérigazgató posztolta a saját összesítését erről a Facebookra. Ebből az derül ki, hogy csak két olyan főváros van Európában, ahol hamarabb leáll a metró, mint Budapesten. Vitézy azt írja:

Az elmúlt években Budapesten teljesen meghaladta az élet azt, hogy az utolsó metró 23:35-kor induljon – a belváros nem ürül ki fél tizenkettőkor. Itt az ideje továbblépni. Péntek-szombat esténként az üzemidő meghosszabbítása 1-2 órával vagy akár a hétvégi éjszakákon a folyamatos, 24 órás metróüzem bevezetése szerintem időszerű lenne. Először az M1, M2, M4 vonalakon, aztán ha kész a felújítás, az M3-ason is.

Szerinte hasonló indokok miatt döntöttek az éjszakai villamosokról, mint a metróról kellene.

2011-ben a BKK-ban pont azért döntöttünk a 6-os villamos 24 órás üzeme mellett, mert tudtuk: a nappal megszokott kötöttpályás járatok éjszakai üzeme jelentős többlet-utasforgalmat vonzhat az amúgy is zsúfolt éjszakai buszokhoz képest. Nemcsak a gyorsasága, de a megszokás, a bizalom, a biztonságérzet miatt is. A Körúton ez bejött, az utasszám rögtön megugrott. Arról nem is beszélve, hogy ilyen nagy értékű eszközöknél, mint a metró, az okozza a legnagyobb társadalmi költséget, ha áll a rendszer – márpedig ma 5 órát állnak a metróink, ami pazarlás azokon az éjszakákon, amikor egyébként bőven van társadalmi igény a tömegközlekedésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik