Belföld

Negyvenmilliót kap Balog minisztériumától a Magyar Hospice Alapítvány

A szervezet elárulta, miért vannak anyagi gondjaik.

40 millió forintot biztosít a Magyar Hospice Alapítvány számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a miniszteri tartalék keret terhére – ezt az alapítvány közölte hétfőn.

A Muszbek Katalin orvos igazgató aláírásával ellátott levélben az áll: „az alapítvány minden munkatársa ezúton is köszöni ezt az összeget, amellyel lehetővé válik, hogy szakemberei folytathassák betegeik ellátását, testi-lelki gondozását”.

A közleményben hangsúlyozzák: nemcsak a 10 férőhelyes Budapest Hospice házat működtetik és látnak el egy időben 100 beteget otthonukban, hanem módszertani központot is működtetnek. Munkatársaik hospice ellátással foglalkozó szakembereket és önkénteseket is oktatnak, valamint rendszeres képzéseket szerveznek a területen dolgozó orvosoknak, pszichológusoknak és szakápolóknak.

A tájékoztatás szerint a Magyar Hospice Alapítvány az egyetlen olyan szervezet Magyarországon, amely bármilyen kórházi háttértől függetlenül működteteti felnőtt hospice házát. Ez azt is jelenti, hogy a Hospice Ház minden kiadását csak a rendelkezésére álló keretből biztosíthatja, semmilyen tartozást, hiányt nem halmozhat fel.

A mostanra kialakult nehéz anyagi helyzetnek több oka van: az egyik, hogy az SZJA 1 százalékokból befolyó bevétel idén egyötödével csökkent, mivel idéntől megváltozott az egy százalékos adóbevallás rendszere. Ezen kívül az elmúlt években kevesebb pályázatot írtak ki, amelyen az alapítvány működési támogatást nyerhetett volna

– áll a közleményben. Hozzáteszik: az egészségügyi dolgozók tavalyi, kormány által biztosított többlépcsős bérrendezését a Magyar Hospice Alapítványnak saját erőből kellett biztosítania.

Az alapítvány szerint a hospice ellátás általános alulfinanszírozottságának problémáját országos szinten kell megoldani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik