Belföld

Selmeczi Gabriella szigorúbban büntetné a szexuális erőszakot

15 évet is kaphatna, aki 12 év alatti sérelmére követ el szexuális cselekményt.

Selmeczi Gabriella a 12. életévüket be nem töltött gyermekek sérelmére elkövetett szexuális erőszakkal szembeni fokozottabb büntetőjogi védelemről nyújtott be törvényjavaslatot, amely átírná a Büntető törvénykönyv szabályait is január elsejétől.

Javaslata szerint a 12 év alatti sérelmére elkövetett szexuális cselekmény – ha az elkövető a sértett hozzátartozója vagy a sértett a nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése, vagy egyéb módon a hatalma vagy befolyása alatt áll – súlyosabban lenne büntetendő, függetlenül attól, hogy a cselekményt kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követték-e el.

Öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés fenyegetné azt, aki 12 év alatti sérelmére követ el szexuális cselekményt.

A gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények morális és erkölcsi értelemben is a legsúlyosabbak – írta a képviselőnő, aki szerint azonban ezek közül is kiemelkedően kell büntetni,

amikor a tettes olyan személy, akinek épphogy gondoskodnia kellene a gyermekről. Az ilyen elkövetőkkel szemben, akik visszaélnek egy gyermek bizalmával, kizárólag a legszigorúbb fellépésnek lehet helye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik