Belföld

Aranytömbök rézből – milliárdos csalás

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség.

 

Az ügyben érintett cégcsoport tulajdonosa ellen különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt nyújtották be a vádiratot. A cégcsoport meghatározó tagja zálogházakat üzemeltetett. A társaság vagyoni helyzete 2009. év végére megromlott; a 15 milliárd forintnyi banki hiteltartozást halmozó cég további működése fenntarthatatlanná vált – írta az ügyészség.

A vádlott ennek leplezése, a záloghitelezési tevékenység bővülése színlelése céljából több mint tízezer darab fiktív zálogjegyet készíttetett, amelyek felhasználásával nyolc kereskedelmi banktól összesen mintegy 6 milliárd forint hitelt vett fel. A pénzt a társaság később nem fizette vissza.

A vádlott a csoport másik cége képviseletében újabb pénzintézetektől és vagyonos vállalkozóktól vett fel mintegy 3 milliárd forintot. A kölcsönök fedezeteként aranytömböket ajánlott fel. Azok azonban valójában döntően rézből készültek, de a vádlott a hitelezőknek az aranytartalom igazolására megtévesztő iratokat csatolt. A hiteleket nem fizették vissza.

Ezzel párhuzamosan, a cég képviseletében a vádlott több mint 3 milliárdért értékesített vállalati kötvényeket kamatfizetés hamis ígéretével részben magyar, részben külföldi magánszemélyeknek és a gazdasági társaságoknak. A büntetési tételek felső határa – a halmazati szabályok alapján – 15 évig terjedő szabadságvesztés. A vádlott két év házi őrizetben töltött időt követően jelenleg lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll. Az ügyről korábban itt írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik