Belföld

Milliárdokért “aranyat csinált rézből” – videó

25 milliárd forintos kárt okozott nyolc pénzintézetnek, magánembereknek és cégeknek a  fedezet nélküli zálogjegyekkel és az aranynak álcázott réztömbökkel.

A gyanúsított több milliárd forintnyi hitelt vett fel gazdasági társaságoktól hamis aranyfedezet mellett. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt nyomozott B. Péter törökbálinti lakos ellen – írja a police.hu.

A megalapozott gyanú szerint a férfi, a Lombard Kft. ügyvezetőjeként, az irányítása alatt álló és a cégcsoportjához tartozó Kézizálog Zrt. tevékenysége révén nyolc pénzintézet sérelmére követett el csalást. Fedezetlen zálogjegyek benyújtásával úgy vett fel hiteleket, hogy azok visszafizetésére lehetősége és szándéka sem volt.

A pénzintézeteknek összesen 21 milliárd forint kárt okozott.

A nyomozás közben derült ki, hogy a férfi hamis aranyfedezet mellett további hiteleket vett fel magánszemélyektől, gazdasági társaságoktól. A réz anyagú „aranytömböket” úgy preparálta, mintha valódiak lennének.

Ezzel további 4 milliárd forint kárt okozott a sértetteknek.

Azért, hogy a cég működése szabályszerűnek tűnjön, a gyanúsított a könyvelési adatokat meghamisította, így az ellenőrzésre hivatott szerveknek a cég valós működése nem volt átlátható. A rendőrség a nyomozást lezárta és vádemelést javasol 24 rendbeli csalás, 1 rendbeli sikkasztás és 1 rendbeli számviteli rend megsértése miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik