Belföld

Arrébb kellene helyezni az új paksi blokkokat

Ajánlott lenne legalább száz méterrel északabbra helyezni a jelenleg tervezettnél az új paksi blokkokat – véli Timár Gábor egyetemi docens, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék vezetője.

A szakértővel az Átlátszón jelent meg interjú, amelyben elmondta, hogy az új erőmű 20 méter vastag betonalapját éppen a földtani kutatás során feltárt törésvonalra építenék. Az épületek áthelyezésével azonban ki lehetne védeni annak kockázatát, hogy a törésvonal mentén történő elmozdulás miatt sérüljön az épület.

Egy másik probléma a törésvonallal vagy vetővel, mondta el Timár, hogy képes arra, hogy vizet közvetítsen, amely elérve a felszínt, földrengés nélkül is problémát okozhat. Szintén bajt okozhat az, hogy egy érdemi földmozgás esetén megfolyhat a föld – ezt lehet kivédeni a 20 méter vastag betonnal. Az ehhez szükséges gödör kiásása során azonban számolni kell azzal, hogy a talajvíz szintje ennél feljebb van, tehát folyamatosan szivattyúzni kell majd – így viszont megbillenhet a föld a régi blokkok alatt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik