Belföld

Éjjel vitték el a rendőrök a BKK-nak segítő fiút

Gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök azt a fiatalt, aki észrevett egy „rést” BKK online értékesítési rendszerében, és 50 forintért vett egy bérletet – állítása szerint jó szándékkal, hogy tesztelje, valóban működik-e a sebezhetőség. Működött, és ezt percekkel később jelezte is a Budapesti Közlekedési Központnak. Választ nem kapott, cserébe viszont feljelentették.

Az Országos Rendőr-főkapitányság megerősítette a 24.hu információját és arról tájékoztatott, hogy

az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információs rendszer vagy adat megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást, amelynek határideje 2017. szeptember 15.

Közölték azt is, hogy az ügynek egy gyanúsítottja van, aki a továbbiakban szabadlábon védekezik. Ennél többet azonban – a nyomozás érdekeire hivatkozva – nem árultak el.

A 24.hu úgy tudja, a fiatalt éjjel állították elő az otthonából.

Ahogy arról beszámoltunk, rendkívül felháborodott sajtótájékoztatót tartott kedden a BKK, amin elővették mindazokat, akik rávilágítottak az új e-jegyes applikáció biztonsági réseire.

A feljelentett hekker azt írta magáról egy Facebook-posztban -illetve nyilatkozta az RTL Híradójának – hogy 18 éves és csak egy „most érettségizett átlagos gyerek”.  Azt mondta, semmit nem kezdett a bérlettel, ugyanis még csak nem is él Budapest közelében, soha nem használt egy fővárosi járatot sem.

A célom csupán annyi volt, hogy jelezzem a BKK-nak a hibát annak érdekében, hogy megoldhassák azt és más ne használja ki (például arra, hogy féláron értékesítse a bérleteket a saját hasznára).

Szerinte egy amatőr hibát vett észre, amit sok ember kihasználhatott volna.

Senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy 18 éves gyerek játszott volna ki egy komoly biztonsági rendszert, majd úgy akart volna bűncselekményt elkövetni, hogy arról azonnal szólt az illetékeseknek.

A bejegyzésben az állt, bízik abban, hogy a BKK jobb belátásra tér és látja, hogy csak segíteni akart, nem kárt okozni. „Reménykedem abban, hogy ez esetben a BKK mérlegelni fogja a feljelentés visszavonását” – fűzte hozzá akkor.

Ösztöndíjat ajánlanak fel neki

Egy informatikai képzéssel foglalkozó vállalkozás csütörtök délután jelezte, hogy ösztöndíjat ajánlanak fel a fiatalembernek. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik