Belföld

Gyurcsány: Horn ma a DK tagja lenne

A pártelnök a néhai kormányfőt "nagy emberként" méltatta.

A Demokratikus Koalíció elnöke közösségi oldalán emlékezett meg Horn Gyuláról, aki ma lenne 85 éves. A néhai miniszterelnököt Gyurcsány akkor ismerte meg, amikor már ő is miniszterelnök volt. Havonta lement hozzá a parlamenti irodájába beszélgetni.

Mindig felkészült volt. Legendás ákom-bákom nagybetűivel hosszú jegyzeteket készített, hogy mit akar nekem elmondani. Türelmes volt és én sem siettem. Nem volt benne tolakodás, számonkérés, végképp nem akart nyomást gyakorolni. Elmondta, hogy ő miként látja az éppen aktuális helyzetet, de rám bízta, hogy döntsek. Bátorított és támogatott.

Gyurcsány szerint Horn Gyula lehetett volna régi vágású szociáldemokrata is, de inkább – korábbi önmagát is meghaladó, határokat, falakat döntő – balközép európai demokrata lett.

Szinte istenkáromlás volt, hogy elsőként felvetette a NATO-hoz való csatlakozás szükségességét és az Európai Unióba történő felvételünk történelmi követelményét. Nem tudom kategorizálni őt, de nagy pontatlansággal azt mondanám, hogy plebejus európai demokrata volt. Munkáspolgár. Ez is, az is.

Gyurcsány az évforduló kapcsán nem akart “aktuálpolitizálni”, de megtette. Azt írta, korábban teljesen komolyan mondta, hogy a baloldaliságát őrző, a világot értő pragmatikus ember ma a DK tagja lenne, mert ismerte a múltat és értette a jövőt.

Nyugodj békében Gyula. Nagy ember voltál.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke korábban természetesnek nevezte, hogy a DK elvenné az MSZP szavazóit, de ízléstelennek nevezte, Gyurcsány Horn Gyulára vonatkozó kijelentését.

Horn Gyula soha életében nem lenne más párt tagja, mint az MSZP-é. Horn Gyulát nem adjuk.

A két volt kormányfő közötti különbségre utalva jelezte, hogy Horn Gyula soha nem hagyta volna el az MSZP-t, és soha nem politizált volna volt pártjával szemben. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik