Belföld

MSZP: 100 milliárd ragadt bent a vidékfejlesztési programban

aratas(960x640)(1).jpg (aratás, búza, mezőgazdaság, )
aratas(960x640)(1).jpg (aratás, búza, mezőgazdaság, )

Már félidőben megbukott az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) az MSZP szerint. A párt közleményében azt írja, hogy már 2015-ben, a partnerségi megállapodás megkötésekor jelezték, hogy problémák vannak az ÚMVP-vel, például az, hogy az állatartók 70, az élelmiszer-feldolgozók pedig 90 százalékát már az induláskor kizárták. Azzal pedig, hogy az ország 25 százalékos társfinanszírozás helyett csak 15 százalékos önrészt vállalt, komoly versenyhátrányba hozta a magyar termelőket.

Az államtitkárság Kecskemétre költöztetése, majd a kifizető ügynökség szétverése miatt júniusig a közvetlen kifizetésekből 100 milliárd nem teljesült, ami súlyos finanszírozási problémákat okoz az ágazatban. Az érintett jogcímek között van az agrár környezetgazdálkodás és az ökogazdálkodás támogatása, valamint a tejágazat szerkezetátalakítási programja.

További problémákat okoz – írja az MSZP -, hogy a két éve beadott fejlesztési pályázatok többségét még nem bírálták el és a parlament mezőgazdasági bizottság ülésén a kormány képviselői is elismerték, hogy súlyos működési zavarok vannak a rendszerben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik