Belföld

Helikopterleszállót csináltak EU-pénzből Nyíregyházára

24.hu
24.hu

2017. 06. 07. 13:53

Nagy az öröm a nyíregyházi kórház és a magyar egészségügy vezetői körében, velük együtt örült a város kormánypárti polgármestere is. Átadták a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház gyermekgyógyászati tömbjének tetején kiépített helikopterleszállót, a legmodernebb berendezésekkel felszerelt leszállópályát – rendkívüli helyzetben – éjszaka is használhatják a mentőhelikopterek.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az átadón elmondta, a fejlesztés a 16,1 milliárd forint összértékű tömbkórház-beruházás “csúcsdísze”, amelynek segítségével gyorsabbá és biztonságosabbá válik a betegellátás.

Az MTI tudósításának a vége felé derül csak ki, hogy a 16,1 milliárd forint értékű Pólus-program európai uniós és magyar állami támogatású program. Ennek keretében a Jósa András Oktatókórházban egy új onkológiai, bel- és gyermekgyógyászati tömb épült fel 27 ezer négyzetméteren, valamint létrehoztak egy új sürgősségi betegellátó centrumot is.

Az intézmény megérdemelte azt a lehetőséget, hogy a sürgősségi térképen is az őt megillető helyre kerüljön, mivel a mentőhelikopterek fogadására alkalmas leszállópálya nélkül a sürgősségi osztály szakmai működése nem lett volna olyan minőségű és sebességű, mint más megyeszékhelyen

– fogalmazott az államtitkár.

A mentőhelikopterek számára Debrecenben volt a legközelebbi leszállóhely, eddig a légimentők közvetlenül nem tudtak leszállni a megyei kórház területén. A helikopterek a közeli füves területen landoltak, innen a betegeket mentőautóval szállították a gyógyintézménybe – emlékeztetett Adorján Gusztáv, a négy tagkórházat tömörítő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Elmondta, az évente 40 ezer beteget ellátó sürgősségi betegellátó centrum, a mellette lévő gyermeksürgősségi osztály és traumatológia forgalma tette indokolttá a 400 négyzetméteres leszállóhely kiépítését, amelyet a legmodernebb fény- és biztonságtechnikai berendezéssel szereltek fel. A gyermekgyógyászati tömb tetején kialakított heliport döntően nappal fogadja majd a mentőhelikoptereket, de rendkívüli helyzet esetén az éjszakai leszállásnak sincs akadálya.

A szakmai és földi kiszolgáló személyzet rendelkezésre áll, és a szükséges engedélyeket is beszerezte a kórház – tette hozzá a főigazgató.

Kovács Ferenc, a megyeszékhely Fidesz-KDNP-s polgármestere hiánypótló beruházásnak nevezte a fejlesztést, amire a városnak és a megyének egyaránt nagy szüksége volt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.