Belföld

Újra tárgyalnak a CEU és a kormány képviselői

Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a Közép-európai Egyetem és a kormány képviselői a felsőoktatási törvény módosítása miatt – írja az Inforádió. Mivel Palkovics László oktatási államtitkár és Enyedi Zsolt, a Közép-európai Egyetem rektorhelyettesének múlt heti vitája során sem közeledtek az álláspontok, ezért a felek ezen a héten újra tárgyalnak majd, bár Enyedi szerint ezt sem nevezheti tárgyalásnak.

Hozzátette, hogy reménykednek benne, hogy ez egy hasznos találkozó lesz, de ez csak egy technikai jellegű egyeztetés, információcsere. A rektorhelyettes azt is kiemelte, hogy az egyetem is olyan megoldásban érdekelt, ami összhangban van a kormány szándékával.

A múlt héten Barabási Albert László, aki a világon talán a legismertebb élő magyar tudós, a Science című lapban közölt egy írást arról, hogy a kormány mit művel a CEU-val. Ez a lap a világ talán legismertebb és legfontosabb tudományos lapja. Azt írta,

A CEU kiváló kísérlet Magyarország számára, hogy megmutassa, tudja-e garantálni az egyetemi intézmények életképességét és elkötelezettségét az oktatás magas színvonalának fenntartása érdekében. Ez egy olyan harc, aminek a kimenetele az egész világon visszhangozni fog. Egy vereség azokat fogja megerősíteni, akik korlátozni akarják a szólás szabadságát és az oktatást; a győzelem viszont megerősíti az akadémiai szabadságot.

A CEU-botrányról további cikkeinket itt találja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik