Belföld

Fővárosi Törvényszék: Habony Árpád közszereplő

habony(1)(650x433).jpg (habony)
habony(1)(650x433).jpg (habony)

Első fokon döntés született a Jobbik-Habony perben, a Fővárosi Törvényszék ítélete szerint Habony Árpád közszereplőnek minősül.

A bíróság alapvetően elfogadta az alperes, vagyis a Jobbik érvelését, miszerint nem attól közszereplő valaki, hogy a nyilvánosság elé lép, hanem hogy olyan tevékenységet végez, ami azzá teszi – ismertette a szóbeli indoklást a Magyar Nemzet. A Jobbik ügyvédje, Kummer Ákos egy 2012-es Fidesz-írással érvelt, miszerint Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóként egyeztetett Orbán Viktorral és Kövér Lászlóval, Schmitt Pál lemondása után.

Habony Árpád ügyvédje arról beszélt, hogy ügyfele azt kifogásolta a Jobbik “Ti dolgoztok – Ők lopnak” plakátkampányával kapcsolatban, hogy engedély nélkül használták fel Habony képmását. A nevét eltitkolni kívánó ügyvéd szerint a plakátok képi részének nincs a jog által védett véleményközlése, elég lett volna az is, hogy ha Habony nevét kiírják. Az ügyvéd azt is hozzátette, hogy ügyfele “nem éri el azt a szintet”, amely olyan közszereplővé tenné, hogy alapja legyen plakátokon való szerepeltetésnek.

A bíróság érvelése szerint

a médiatulajdonos Habony Árpád cégeihez állami pénzek kerülnek, ezen felül szerződéssel nem rendelkező politikai tanácsadó, és mindenképpen van ráhatása a közügyekre.

A 24.hu-hoz eljuttatott bírói indoklásban az is szerepel, hogy ugyan Habony nem áll kimutatható, hivatalos jogviszonyban a Fidesz politikusaival, de évek óta kapcsolatban van velük és a Jobbik által bemutatott sajtómegjelenésekből látszik, hogy

ténylegesen végez tanácsadói tevékenységet számukra.

Mindezek alapján fokozott tűrési kötelezettsége van.

A Jobbik az ítélettel kapcsolatos közleményében az írta: beismerő vallomásnak tartják, hogy Habony Árpád nem azért indított pert, mert a plakátokon az szerepel, hogy “Ők lopnak”, hanem azért, mert szégyelli, hogy fel fogják ismerni az arcát.

Az ítélet nem jogerős, Habonyék még fellebbezhetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik