Belföld

Habony-per: A Jobbikot segíti a Fidesz és a Fidelitas?

Nem tartja magát közszereplőnek a média 11. legbefolyásosabb embere.

Habony Árpád beperelte a Jobbikot a „Ti dolgoztok – Ők lopnak” plakátkampány miatt. Nem a felirat valóságtartalmát vitatta, hanem fotója felhasználását, mondván

nem tekinthető olyan személynek, akinek a képmása közzétételét alapos ok nélkül el kellene viselnie.

Az atv.hu-nak Magyar Gábor ügyvéd azt mondta, az ilyen per könnyen visszájára sülhet el. Ha a perben a Jobbik bizonyítja, hogy Habony spin doctorként vagy számos médium tulajdonosaként fontos szerepet tölt be a magyar közéletben, a közvélemény befolyásolásában, akkor a bíróság kimondhatja, hogy közszereplőként el kell viselnie képmása ilyetén felhasználását.

Az ügyvéd szerint pertaktikai szempontból a magát nem közszereplőként definiáló Habony a legkisebbet kockáztatta azzal, hogy a képmással való visszaélés miatt perelt, itt van minimális esélye, hogy a bíróság helyt ad keresetének, és akkor hivatkozhat arra, hogy pert nyert a Jobbik ellen a plakátügyben.

A Jobbik frakcióvezetője a Hír Tv-ben azt mondta, Kósa Lajos tévedett, amikor azt mondta, hogy Habony nem közszereplő. Volner János emlékeztetett rá, hogy egy bíróság első fokon kimondta ennek ellenkezőjét, a párt jogászai pedig azon az állásponton vannak, hogy közszereplő, bejáratos Orbán Viktorhoz, a Fidesz 2004 óta reklámszakemberként ismeri.

Ennek igazolására elég egyébként a Fidelitas honlapját böngészni.

Forrás: fidelitas.hu

Ott egy “Választási győzelmi buli 2004-ben” című képen bukkan fel Habony Árpád Orbán Viktor (és a jelenlegi TEK-főigazgató) mellett. A kormányfő két éve ugyan azt mondta Habonyról, hogy nem is a tanácsadója, de ezt meg – mint korábban megírtuk – éppen a Fidesz.hu cáfolta, amikor cikkében beszámolt Schmitt Pál lemondásáról.

Schmitt  Pál beszédét követően Orbán Viktor miniszterelnök társaságában a parlamenti dolgozószobájába ment, később csatlakozott hozzájuk Kövér László, Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Giró-Szász András kormányszóvivő és Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó is.

Korábbi sajtóhírek szerint a fideszesek maguk is furcsállották, hogy Orbán megtagadta Habonyt, hiszen valójában épp a miniszterelnök akaratából építette ki új jobboldali médiabirodalmát. 

Idén egyébként a Marketing&Media című kommunikációs szaklap nem kis meglepetést okozott, amikor közzétette a legbefolyásosabb emberek listáját a magyar médiaiparban és azon a tavaly még 3. Habony Árpád nagyon lecsúszott (11. lett). A 888.hu-t és a Lokált is kiadó Modern Media Group tulajdonosa az Iránytű Intézetnél egyébként már Gyurcsány Ferencnél is népszerűtlenebb, még a kormánypárti szavazók 61 százaléka is ellenszenvesnek tartja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik