Belföld

Reagált az ügynökvádra az Ökumenikus Segélyszervezet

Szerda reggel közleményt adott ki az Ökumenikus Segélyszervezet, amiben reagálnak a Magyar Nemzet írására, miszerint Lehel László evangélikus lelkész, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet azóta felfüggesztett elnök-igazgatóját 1983. április 25-én szervezhette be a III/III. főcsoportfőnökség. A cikk szerint Lehel Filozófus fedőnévvel tevékenykedett, feladata az evangélikus egyházi reakció tevékenységének ellenőrzése volt.

Az Ökumenikus Segélyszervezet közzéteszi az egyetlen olyan dokumentumot, amelyet Lehel László vagy a Segélyszervezet észak-koreai hatóságnak, nevezetesen Észak-Korea bécsi nagykövetségének küldött ki. A levél egy segélyprogram előkészítéshez szükséges vízumkérelem, amely sem feljelentést, sem semmilyen utalást más szervezetek vagy személyek munkájára nem tartalmaz.

Azt írják, amennyiben Lukács Csaba Észak-Koreában tehát olyan levelet látott, amely az ország bármely hatóságának Lehel László aláírásával érkezett, úgy az kizárólag ez a levél lehetett.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a közleményben leszögezi:

tekintettel arra, hogy a Magyar Nemzet cikkeiben megjelent valótlan tényállítás megsértette a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és Lehel László jóhírnevét, az érintettek meg fogják tenni a szükséges jogi lépéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik