Közélet
Budapest, 2017. február 3.
Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója beszél a szervezet 2016-os adventi  pénzadománygyûjtésének eredményeirõl tartott sajtótájékoztatón az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Koordinációs és Önkéntesképzõ Központjában, Budapesten 2017. február 3-án. A segélyszervezetnek kétszázhúszmillió forintot ajánlottak fel magánszemélyek és cégek.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Visszakerülhet az Ökumenikus Segélyszervezet élére a volt III/III-as Lehel László

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 05. 09. 19:49

Az RTL-nek adott interjúban nem győzte hangsúlyozni, mennyien kiálltak mellette.

Negyedórás interjút adott az RTL-nek Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet felfüggesztett elnök-igazgatója, akinek ügynökmúltjáról a Magyar Nemzet írt. Lehel beismerte, hogy evangélikus lelkészként együttműködött az állambiztonsággal, a III/III főcsoportfőnökség szervezte be az 1980-as években.

Most azt mondta: nehéz és fájdalmas időszakról van szó, aminek az összes terhét vállalta azzal, hogy nyilvánosság elé állt. De fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy sokan kiálltak mellette, elsősorban a munkatársi közössége. „Egy 25 éves munkát nem lehet semmisnek tekinteni” – mondta. Kijelentette: megköveti azokat, akik csalódtak, mások viszont mellé álltak és azt mondták, nagyszerű, ami a segélyszervezetnél történt irányítása alatt.

Fontosnak nevezte, hogy az első napokban leült a munkatársaival és mindenkinek elmondta részletesen, mi történt. Utána bővítették ezt a kört. Azt mondta, kiálltak olyan helyeken is mellette, ahonnan nem számított rá, például egy nagy cég vezetője mondta neki, „büszke vagyok rá, hogy ismerhetlek, mert amit itt letettél, az nekem bőséggel elegendő”. Annak még nem látta jelét, hogy lenne olyan szponzor, aki miatta nem akarja támogatni a szervezetet.

Arra a kérdésre, hogy Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete tudott-e ügynökmúltjáról, Lehel azt mondta: azután megtudhatta, hogy nyilatkozott róla, ezért is vállalta a nyilvánosságot. Arról nem akart részleteket elárulni, hogy hogyan szervezték be, és lelkészként hogyan élte meg, hogy az állambiztonságnak dolgozik, mondván, az evangélikus Kötőszó blognak adott interjúban ezt már megválaszolta.

Lehel szerint az ügyet az evangélikus egyház tényfeltáró bizottságának kell tisztázni, a nagy nyilvánosság előtt nem akar többet mondani. Azt is elmondta, hogy a segélyszervezet felügyelőbizottsága, amely a munkáltatói jogot gyakorolja felette, kiáll mellette. Ha úgy látja, hogy a bizalom töretlen, és újraformálódik iránta, akkor visszaveszi vezetői jogköreit. Hozzátette ugyanakkor, hogy a segélyszervezet éves közgyűlésén az alapítók is kifejezhetik felé akár bizalmukat, akár bizalmatlanságukat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.