Belföld

Mendrey jogsértőnek tartja az érettségit

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint több tízezer diák kerülhet hátrányba.

Mendrey László a Népszavának azt mondta, az elmúlt hónapokban hiába emeltek szót többen is a főleg a szakgimnazistákat érintő érettségi szabályok gyors megváltoztatása ellen. A kormány nem változtatott a jogszabályokon, figyelmen kívül hagyta nemcsak a tiltakozó tanárok, szülők, hanem az oktatási ombudsman véleményét is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke nagyon aggályosnak tartja, hogy idén a szakgimnazistáknak egy olyan új szakmai érettségi tárgyból kell érettségizniük, amelynek követelményeit csak négy hónapja szabályozták. A felkészülési idő rövidsége – Mendrey szerint – rendkívül tisztességtelen a diákokkal és a tanárokkal szemben is.

Mivel megszűnt az ötödik érettségi tárgy szabadon válaszhatósága, minden szakgimnazistának kötelező az újonnan bevezetett szakmai tárgyból érettségizni.

A továbbtanulónak így a kötelező (matek, magyar, történelem, idegen nyelv, szakmai tárgy) mellett abból a tárgyból is érettségiznie kell, amit a választott egyetemi, főiskolai szak követel meg, tehát nem öt, hanem hat tantárgyból kell vizsgáznia. Mendrey László szerint a szabályok gyors és jogszerűtlen módosítása

kitűnő eszköz arra, hogy csökkentsék a felsőoktatásba kerülő diákok számát. Nem titok, hogy ez a cél.

A mostani vizsgákon egyébként összesen 108 500-an (köztük 73 ezer végzős középiskolás) adnak számot tudásukról, hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelik kerülnek sorra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik