Belföld

Több tízezer érettségiző lehet bajban

Alig maradt idő felkészülni a kötelező szakmai érettségire, és vannak, akiknek hat tárgyból is vizsgázniuk kell.

Több tízezer végzős szakgimnazista került nehéz helyzetbe amiatt, hogy egy jogszabály-módosítás miatt már nem dönthetnek arról, hogy a magyar, a matematika, a történelem és az idegen nyelv mellett milyen tantárgyból tesznek érettségit. Ettől az évtől ugyanis kötelező komplex szakmai vizsgát tenniük – írja az Eduline.

A gimnazisták most is eldönthették, hogy melyik legyen az ötödik érettségi tantárgyuk, a szakgimnazistáknak viszont már nincs erre lehetőségük. A szabály azokra a végzősökre is vonatkozik, akik egészen más területen szeretnének továbbtanulni. Akik olyan szakra felvételiznek, ahová csak akkor lehet bekerülni, ha a kötelezőkön kívül egy másik közismereti tárgyból is érettségiznek, azoknak öt helyett hat vizsgára kell felkészülniük – mondta az oktatási portálnak a Független Diákparlament szóvivője.

A kötelező szakmai érettségi bevezetésének elhalasztását a Független Diákparlament mellett a Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform is kérte. Az oktatási államtitkár azonban azt mondta, a változtatásról már 2011 óta lehetett tudni, amikor a tanulók beadták a jelentkezésüket a szakközépiskolába, számukra ezek a tények már ismertek voltak.

Ám a komplex szakmai érettségi vizsgakövetelményeit csak 2016 végén hozták nyilvánosságra, így a diákoknak mindössze öt hónapjuk maradt a felkészülésre, a szükséges anyagokat is csak nemrég kapták meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik