Szentendre, 2016. május 2.
Szõlõcukor és tollak egy diák asztalán a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a szentendrei Ferences Gimnáziumban 2016. május 2-án. A magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgájával megkezdõdött az idei tanév május-júniusi érettségi idõszaka, amelyben összesen mintegy 112 ezren adnak számot tudásukról.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Belföld

Több tízezer érettségiző lehet bajban

24.hu
24.hu

2017. 05. 07. 16:55

Alig maradt idő felkészülni a kötelező szakmai érettségire, és vannak, akiknek hat tárgyból is vizsgázniuk kell.
Korábban a témában:

Több tízezer végzős szakgimnazista került nehéz helyzetbe amiatt, hogy egy jogszabály-módosítás miatt már nem dönthetnek arról, hogy a magyar, a matematika, a történelem és az idegen nyelv mellett milyen tantárgyból tesznek érettségit. Ettől az évtől ugyanis kötelező komplex szakmai vizsgát tenniük – írja az Eduline.

A gimnazisták most is eldönthették, hogy melyik legyen az ötödik érettségi tantárgyuk, a szakgimnazistáknak viszont már nincs erre lehetőségük. A szabály azokra a végzősökre is vonatkozik, akik egészen más területen szeretnének továbbtanulni. Akik olyan szakra felvételiznek, ahová csak akkor lehet bekerülni, ha a kötelezőkön kívül egy másik közismereti tárgyból is érettségiznek, azoknak öt helyett hat vizsgára kell felkészülniük – mondta az oktatási portálnak a Független Diákparlament szóvivője.

A kötelező szakmai érettségi bevezetésének elhalasztását a Független Diákparlament mellett a Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform is kérte. Az oktatási államtitkár azonban azt mondta, a változtatásról már 2011 óta lehetett tudni, amikor a tanulók beadták a jelentkezésüket a szakközépiskolába, számukra ezek a tények már ismertek voltak.

Ám a komplex szakmai érettségi vizsgakövetelményeit csak 2016 végén hozták nyilvánosságra, így a diákoknak mindössze öt hónapjuk maradt a felkészülésre, a szükséges anyagokat is csak nemrég kapták meg.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.