Belföld

Lázár: A kormány nem befolyásolja a CEU működését

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint továbbra is politikai hisztériakeltés zajlik. A kopasz civil ruhás rendőrök szerinte szabályosan voltak a tüntetésen.

Ha csütörtök, akkor Kormányinfó Lázár Jánossal. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal a témával kezdte, ami most mindenkit foglalkoztat, a CEU ellehetetlenítése.

Lázár mindenkit arra biztat, hogy legyen nyugodt, hozzátette, ők minden véleményt megértenek. Szerinte továbbra is politikai hisztériakeltés zajlik a CEU körül.

A “Soros-egyetem” továbbra is működik, a kormány nem lehetetlenítette el a Közép-európai Egyetem működését.

Az egyetem szuverenitása továbbra is megmarad, és a kormány nem fogja semmilyen módon befolyásolni annak a működését, mondta.

Világos versenyszabályokat szeretnénk a külföldi egyetemek kapcsán, de ennek semmi köze nincsen Soros Györgyhöz

– tette hozzá Lázár.

A kormánynak Soros Györggyel van baja, de ehhez nincs köze az egyetemhez, ezeket két külön dologként kell kezelni.

– zárta ezt a részt, majd maradt Sorosnál, de már a menekültkérdéssel kapcsolatban.

Lázár később az újságírói kérdéseknél is felhozta a témát: szerinte az Emmi fair feltételeket teremtett a jogszabállyal. Neki nem meggyőzőek az egyetem érvei, szerinte versenyelőnyben vannak az amerikai diplomával a CEU-n végzettek. 28 egyetemet vizsgáltak, egy liberális amerikai egyetem is átment a szűrőn szerinte, ezeknél nem lehet probléma a megállapodás (arról nem beszélt, hogy a jogszabályt úgy centizték ki, hogy a CEU-ra vonatkozzon).

Milyen kopaszok? Hol?

Az hogy létezhet olyan entitás, ami kivonja magát Magyarország joghatósága alól, azt Lázár sem érti. Szerinte a CEU kommunikációja arra utal, hogy egy magyar képviselő nem hozhat olyan törvényt, ami rájuk is vonatkozik.

Megkérdezték a tüntetésen megjelenő kopaszokról is a Kossuth téren, de abszolút félrebeszélt: azt mondta, egyeseknek a feszültségkeltés a céljuk, illetve elnézést kért a teremben lévő kopaszoktól, így Kovács Zoltántól is. Ezután a kormány CEU-s álláspontján ismételte.

Később elmondta, minden tüntetésen civil ruhás rendőrök is vigyáznak a rendre. Ez teljesen természetes, rutinszerű és normális dolog. A konkrét intézkedés jogszerűségét az országos rendőrfőkapitány vizsgálja majd.

Másik kérdésre azt mondta Lázár, nem juttat a kormány forrásokat a kormány, de akkor se szüntetnék meg az utalásokat, ha létezne ilyen, ugyanis nem a Közép-európai Egyetem ellen megy az egész ügy. Eleve komoly eredményeket ért el a CEU, kialakult egy szellemi holdudvara is, ami elfogult az egyetem érdekében szerinte. Kovács Zoltán kormányszóvivővel együtt a Fideszt sajnáltatták, amibe mindenki belerúg.

A Soros-hálózat nyomulni fog az Európai Néppártban és Brüsszelben is. De persze az egész azért van, mert a migráció ügyében támadják Magyarországot, hogy elfogadják a kvótát, és “Németországból elhozunk néhány tízezer menekültet”.

Az EB meg fogja vizsgálni, h a törvény megfelel-e az EU-s jogszabályoknak. Senki sem vitathatja el, hogy a kormány meghatározza az oktatási jogszabályokat. Politikai támadások meg vannak. Ha meg valaki megkérdőjelezi a Fidesz Európai Néppárt iránti elkötelezettségét, az nem jó, csak gyöngíti a szervezetet. Szerinte nem fog tudni ellenállni a Néppárt Soros György lobbijának, mert az emberei folyamatosan ott vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik