Belföld

Már a bitcoin lefoglalására is gondolt a kormány

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 03. 10. 17:41

A bitcoinban és más virtuális valutában elhelyezett megtakarítások sem lesznek háborítatlan biztonságban Magyarországon. Az elektronikus adatok mellett a kriptopénzeket is lefoglalhatóvá teszi az új büntetőeljárási kódex.

A jelenleg hatályos büntetőeljárási kódexet többször módosították, ezért arra hivatkozva, hogy elvesztette egységes jellegét, új törvényjavaslattal állt elő a kormány. A javaslat vitája az elmúlt napokban kezdődött meg az országgyűlésben.

Az Igazságügyi Minisztérium tervezete szerint bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja esetén lehetővé válik a titkos megfigyelés alkalmazása, az ehhez szükséges eszköztárat pedig megújítják. A titkosszolgálat feltörheti a gyanúsított telefonját, elektronikus eszközeit, személyi számítógépét, és lehetővé válik az úgynevezett mass data surveillance is.

Az új büntetőeljárási törvényjavaslat, amelyről várhatóan júniusban szavazhatnak a képviselők, megteremti az olyan új típusú, virtuális vagyoni formák lefoglalásának lehetőségét, amelyek a bűncselekményből eredő vagyon elrejtésének új módjai lehetnek.

A tervezet a bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható személyek esetén engedné a bitcoinszámla, vagy az elektronikus pénz más speciális formáinak zár alá vételét. A 100 millió forintnál kisebb számlák esetében az ügyészség vagy a nyomozó hatóság is elrendelheti a lefoglalást, de e döntése elleni jogorvoslatról a bíróság határoz.

A virtuális vagyon elkobzása azonban nem megy majd olyan könnyen, ahogy a magyar bürokraták gondolják.

A 24.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint a megnyíló lehetőség ellenére a lefoglalás a gyakorlatban nem tűnik kivitelezhetőnek.

Csizmadia Tamás, a Bitcoinbázis.hu szakértője elmondta, az úgynevezett privát kulcsok és jelszavak továbbra is a bitcoinbirtokos kezében maradhatnak. A jelszavak nélkül viszont a hatóság nem tud hozzáférni a számlához, miután a kriptopénzek esetében nincs egy számlakezelő szervezet, bank , amely együttműködne a hatóságokkal. A szakértő hangsúlyozta, hogy az új törvénytervezet alapján sem lesz közteles a gyanúsítás alatt álló személy magára terhelő adatot elmondani, így a jelszavakat sem köteles kiadni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.