Belföld

Mind a tíz ujjunkat megnyalhatjuk, olyan jó lesz a Liget

Javaslatok százai érkeztek arra, hogyan nézzen ki a Városliget zöldfelülete. Kevesebb autót, több bringát, padot és állandó vízfelületet akarnak a népek.

Széleskörű társadalmi egyeztetés eredményeként félezer javaslat érkezett a Városliget parkjának fejlesztésére – közölte csütörtökön Persányi Miklós. A Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti feladatainak megvalósítását felügyelő miniszteri biztos hozzátette, mivel a javaslatok nagy része megvalósítható, ezeket beillesztik a park végleges terveibe.

Persányi szerint 2016. augusztusi hivatalba lépése óta figyel a nyilvánosság alapos tájékoztatására. A miniszteri biztos enzért hirdette meg a Liget Park Fórumokat, amikből szeptember és december között négyet tartottak. A fórumokon a Városliget fejlesztése szempontjából fontos témaköröket azok ismerői mutatták be, majd az előadások és a hozzászólások anyagát a www.varosligetpark.hu honlapon hozzáférhetővé tették.

Nagy számok törvénye

Az egyeztetések során egyrészt a Liget Park Fórumokra meghívott 144 szervezet, intézmény, parkhasználó közösség képviselőit kérték fel parkfejlesztéssi álláspontjuk kifejtésére, másfelől a tájépítészeti pályázaton nyertes Garten Studio 60 részvételével, 16 alkalommal tartott részletes, tematikus egyeztetést, de e-mailben is érkeztek észrevételek.

118 szervezet, intézmény és közösség képviselői fogalmaztak meg összesen 558 észrevételt, javaslatot, kérdést.

Az észrevételek áttanulmányozásában a Garten Studio részéről 18 szakember (öt tájépítész, két rehabilitációs szakmérnök, egy ökológus, egy dendrológus, egy forgalomtechnikus, két úttervező, egy közműtervező, egy hidrogeológus, három vízépítés-tervező és egy építész), megrendelői oldalon, a Városliget Zrt. részéről pedig 25 fős szakmai stáb vett részt, valamint a miniszteri biztos munkatársai.

Az 558 felvetésből 57 olyan akadt, amit nem vagy csak részben lehetett befogadni, a javaslatok csaknem 90 százaléka azonban várhatóan bekerül a programtervbe. Javaslat készül azon ötletek hasznosításáról is, amik megvalósítására a Ligetben nincs mód, de máshol ésszerűek lehetnek.

Kutyakakigyűjtőt és vizet a tóba

A javaslattevők többsége szívesen látná a megfelelő közvilágítást, ivókutakat, padot, pihenőhelyet és hulladékgyűjtőt, átgondolt vécéhálózatot és elegendő kutyaürülék-gyűjtőt. Sokan szeretnének csomagmegőrzőt, zuhanyzót, eszközkölcsönzőket, főleg a játszóterek és sportpályák környékén.

Általános igény a Városliget családbaráttá tétele és visszatérő javaslat, hogy legyenek zavarásmentes pihenőterületek. Fontos szempont a természetközeli állapot, az értékes fák megtartása, és felvetődött a Liget környékének fásítása is. Sokak szerint elengedhetetlen a Városligeti-tó állandó vízborítottsága. A Garten Studio nyertes tervében eleve szerepel a vízfelület növelése úgy, hogy a tóban – a műjégpályát kivéve – egész évben legyen víz.

Sokan vélik úgy, hogy a gyepfelületet károsító tömegrendezvényeknek nincs helyük a parkban.

A környező iskolák sportcélú parkrész kialakítását kérték könnyen elérhető helyen, a fogyatékossággal élők részéről pedig általános igény egy akadálymentesítési koncepció. A kutyatulajok nagy százaléka szeretné több kisebb, zárt kutyafuttató kialakítását azzal a feltétellel, hogy a Liget más területein is lehessen póráz nélkül kutyát futtatni. Erre nagyobb, be nem kerített, de egyértelmű jelzésekkel ellátott övezeteket jelölnének ki, amiket mindenki más is használhat, akit a kutyák jelenléte nem zavar.

Több bringát, kevesebb kocsit

A kerékpárosok részéről a parkot határoló utak mentén kialakítandó nyomvonalakon felül igény van a parkon áthaladó útvonalakra. Az Olof Palme sétány megszűnésével a park belső tervezett úthálózata biztosítja majd az átkerékpározást. A megfelelő mennyiségű és elhelyezésű kerékpárparkoló telepítése és a bérbringarendszer bővítése mellett javasolják, hogy a park területén működő, a BUBI-hoz kapcsolódó, gyermekkerékpárokat biztosító szolgáltatás jöjjön létre.

Sokan vetették fel, hogy szűnjön meg a Kós Károly sétány autóforgalma és radikálisan csökkenjen az Állatkerti körúté. Mindenkinek fontos a park jó megközelíthetősége és az is, hogy a Dvořák sétány és a Zichy Mihály út minél inkább gyalogos sétánnyá válhasson, ami együtt járna a burkolt felület csökkentésével. Több javaslat is fogalmazódott meg a parkon átvezető trolijárat felsővezeték nélküli átvezetésével, illetve a járat nyomvonalának megváltoztatásával vagy megszüntetésével kapcsolatban.

Sikert aratott a szakemberek körében az a javaslat, ami a Széchenyi Fürdőt is tápláló termálvízre építve egy ismeretterjesztő és szórakoztató célú, vizes látványosságot képzel el a Ligetbe.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik