Belföld

Megint áll a bál a Városligetben: markológéppel ütöttek le egy aktivistát

Hétfőn reggel a Pecsa bontásához ékezett a Városligetbe egy lánctalpas munkagép. A markoló útját azonban még a munkaterület kapujában elállták a Ligetvédők.

Megint áll a bál a Városligetben: markológéppel ütöttek le egy aktivistát 1
Kép: 24.hu

A markolós nem akarta feladni, ezért a markolókanállal megütötte az egyik aktivistát, akit kórházba szállítottak kivizsgálásra. A 24.hu úgy tudja, a munkagép kezelője elmenekült a helyszínről az eset után.

A hajnali összecsapás óta patthelyzet alakult ki. A gépet elfoglalták az aktivisták. A rendőrség közel 20 autóval szállt ki a helyszínre.

Megkérdeztük a rendőrséget is a történtekről, ezt a választ kaptuk tőlük:

2017. március 6-án egy csoport meg akarta akadályozni, hogy a Városligetben egy építési területre egy munkagép behajtson, és a munkagép útját elállták. Az esettel összefüggésben bejelentés érkezett a rendőrségre, de a bejelentő a bejelentésében azt is elmondta, hogy nem kér mentőt.

A helyszínre érkező rendőrök a szükséges intézkedéseket megtették és a bejelentőt meghallgatták, aki az orvosi ellátásáról lemondott. A rendőrök a munkagép vezetőjét beazonosították és meghallgatják.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálja a történteket.

A Ligetvédők a Facebook oldalukon ezt a videót tették közzé az esetről:

Cserbenhagyás a Pecsánál

RENDKÍVÜLI HÍRADÁS! | 2017-03-06Ma hajnalban újabb munkagép érkezett a Petőfi Csarnokhoz. A Pecsa azbesztmentesítésének továbbra sincs semmi jele.A munkagépet 3:17-kor megpróbáltuk feltartóztatni, ám vezetője nem állt meg, egyikünket fején találta a gép gémjével, másikunkon pedig majdnem áthajtott. A gépkezelő az eset után a gépet hátrahagyva elmenekült a helyszínről, a rendőrség keresi.#Ligetvedok #SaveLiget #Varosliget #RendkivuLiget

Közzétette: Ligetvédők – 2017. március 5.

A Városliget Zrt. az esetről hétfőn délután kiadott közleményében azt hangsúlyozta, hogy valamennyi szerződéses partnere a jogszabályi előírásoknak megfelelően végzik a bontási munkálatokat, a törvényekben meghatározott engedélyek birtokában. A bontási munkálatokat engedélyezni, azok szakszerűségét, szabályszerűségét ellenőrizni kizárólag az illetékes hatóságok hivatottak és jogosultak, akik mindezidáig nem emeltek kifogást. Néhány, a saját testi épségét is kockára tevő, önjelölt hatóságként viselkedő tiltakozó magánakciójának lehettünk ma is tanúi.

A Petőfi Csarnok bontása 2016. decembere óta az előzetes ütemterveknek megfelelően halad előre, és várhatóan 2017 második negyedévében fejeződik be. A bontási terv része természetesen az épületben található kis mennyiségű azbeszt biztonságos kibontása és elszállítása is. Az azbeszt-mentesítéssel megbízott alvállalkozó az azbeszt szakszerű eltávolítását elvégezte, a hulladék elszállítását az engedélyezett lerakóra megkezdte. Ezzel párhuzamosan jelenleg a tető rétegrendek, a gépészeti és elektromos vezetékek, valamint a födém bontás zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik