Belföld

Gyurcsány tudomásul vette: nem lesz összefogás

Gyurcsány Ferenc szombaton megelőlegezte: az MSZP önálló listát állít a jövő évi választáson, és ezt a Demokratikus Koalíció elfogadja. Az egyéni választókerületekben viszont továbbra is együttműködést akar. Szerinte ez a megoldás akár sikerre is vezethet. Beszélt a karácsonyfa nélküli karácsonyokról, és arról, ha a mókusok elé vetik is, örül a Momentum Mozgalom sikerének.

Kongresszust tart szombaton a Demokratikus Koalíció.

  • Gyurcsány Ferencet a párttagok 98 százalékának szavazatával választották újra
  • Erre bármely közép-ázsiai országban csettintenének
  • Ez persze azt is mutatja, miért akar lehetetlent Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, amikor a DK-val összefogna, de Gyurcsányt lehagyná a közös listáról
  • Gyurcsány nélkül ugyanis nincs DK
  • Nem véletlen, hogy híveinek egy része utódjelöltként is csak a feleségét emlegeti (erre végképp csettintenének Közép-Ázsiában)
  • Botka egyelőre a kisebb baloldali pártokat győzködi, hogy álljanak be mögé, a DK-t a tárgyalási sor végére hagyja
  • Gyurcsány pedig máris válaszolt az üzenetre: letett arról, hogy az MSZP-vel közös listát állítson
  • És ezt aligha bánja.

Egy év van hátra a sorsfordító választásig, amelynek tétje, hogy romlásból virágzásba fordítsák az ország ügyét – vágott bele kongresszusi beszédébe a Millenárison Gyurcsány Ferenc. Mert szerinte romlás van ott,

ahol a többségnek kuss a neve, ahol a hatalmon lévők törvényesen lopnak, ahol milliókról elfeledkeznek, ezért azt érzik, nem részei a nemzetnek, ahol százezrek keresnek a minimálbérnél kevesebbet, és ahol a miniszterelnök etnikai homogenitásról beszél.

A volt kormányfő azt mondta, humanistának vallja magát, vonzzák ugyan utópikus baloldali eszmék, de pragmatista is, megtanulta, hogy az erőszakkal kikényszerített egyenlőség szolgaságot szül. Nem hisz a vagyonegyenlőségben, a szorgalmat, a tehetséget és ambíciót szerinte honorálni kell.

Ha ez konzervatív érték, akkor konzervatív is vagyok.

Ezért nem támogatja a feltétel nélküli alapjövedelmet, amelyről azt mondta:

szép álom, milyen jó lenne, ülök otthon és jön a pénz,

de úgy véli, erőfeszítés nélkül az ország egy helyben fog topogni. Nem a munkát kerülő emberek világát akarja, hanem olyat, ahol mindenki azt érzi, ha dolgozik, előbbre jut.

Gyurcsány ugyanakkor azt mondta, eldőlt a DK-ban az egykulcsos adóról régóta folyó vita: havi félmillió forint fölött magasabb adókulcsot tartanak igazságosnak.

A párt programját négy, faék egyszerűségű pontban foglalta össze:

  • aki heti negyven órát dolgozik, kapjon tisztességes bért,
  • ledolgozott élet után járjon tisztességes nyugdíj,
  • aki beteg, gyógyulhasson (ne kelljen éveket várni vizsgálatra, beavatkozásra),
  • aki tanulni akar, tanulhasson.

A DK elnöke szerint óvatosan kell beszélni a fideszesek felelősségre vonásáról, mert könnyen félrevisz. Ellopták az országot (ez nem éppen óvatoskodás), ennek kell, hogy legyen következménye, de nem lesz boszorkányüldözés – ígérte, bár egyelőre a baloldal győzelméhez kellene valami boszorkányos trükk.

Ezután rá is kanyarodott az ellenzék ügyeire. Pontosabban előbb még közölte, hogy nem hajlandó foglalkozni kisstílű, buta vitákkal, sehová nem vezető pártcsatározásokkal, helyette a fél ötkor kelőkkel, a másodállást vállalókkal vannak a gondolatai, azokkal, akik évek óta nem voltak nyaralni, nem jutnak el színházba, akik nem tudják fizetni a kölcsönüket.

Emlékszem, hogy honnan jöttem. Hál’ istennek nem ott vagyok

– mondta, majd saját gyerekkori nélkülözéséről beszélt, a karácsonyfa nélküli karácsonyról, és arról, büszke, hogy ki tudott törni ebből a helyzetből.

Végül csak rátért arra, hogy a kormány leváltásához képest mellékesnek tartja, hogy melyik baloldali politikus mit tett vagy mondott tíz vagy tizenöt évvel ezelőtt. A DK az együttműködés pártján van,

türelmünk van, de az idő elfogyott, ideje világosan beszélni

– jelentette ki.

Gyurcsány azt mondta: tudomásul vették, hogy Botka László vezetésével az MSZP önálló listán fog indulni a 2018-as választáson. “Ha így akarjátok, így lesz”

– üzente a szocialistáknak (akik közül Botka amúgy éppenséggel a közös listát szabta jelöltsége feltételéül), de rögtön hozzátette, lehet, hogy sok a zászló, ám egy a tábor, azaz egy baloldali jelöltnek kell indulnia minden egyéni választókerületben.

Egy az egy ellen

– adta ki a jelszót.

Majd úgy folytatta: részükről nincs harag, sértődés, a DK-nak van 106 jelöltje, és ezután arra kell törekedni, hogy a kormányoldal megértse, vele szemben egy jól szervezett demokratikus sokaság áll, amely megmutatja az egység erejét és a maga színes belső világát is.

Vagyis tervei szerint a pártok külön listán indulnak, de az egyéni választókörzetekben együttműködnek.

Így lehet, hogy még messzebb jutunk

– mondta, azért némi bizonytalansággal.

Gyurcsány kitért még a Momentum Mozgalom megjelenésére és sikerére (“vessetek a mókusok elé, de örülök neki”), és azt a következtetést szűrte le belőle, hogy két választás között is meghátrálásra, korrekcióra lehet kényszeríteni a Fideszt, csak megszervezett népakarat kell hozzá.

Ezért arra biztatott mindenkit, hogy bombázzák a hatalmat népi kezdeményezésekkel, petíciókkal, népszavazásokkal, a pártok pedig féltékenykedés nélkül támogassák egymás javaslatait. Ahogy ők tesznek az LMP (vagy a Párbeszéd) paksi bővítésről szóló kérdéssorával.

Népakarat-cunamival kell meghátrálásra kényszeríteni a kormányt, hogy érezze, a nép ellene van

– mondta Gyurcsány, aki végezetül azzal biztatta nagyjából kétezer fős, zömében idős párttagból álló hallgatóságát, hogy a DK sikeres pártként készül a választásra.

(kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik