Belföld

Nem bűn 10 milliót zsebre tenni munka nélkül? De még lehet

Hadházy Ákos (Array)
Hadházy Ákos (Array)
Hadházy Ákos kérdezett. Polt Péter válaszolt.

Hadházy Ákos tavaly feljelentést tett, miután a legelesettebbeknek esélyteremtésre szánt pénzek tűntek el több tízmilliós nagyságrendben. A nyomozást megszüntették, a hatóság nem talált abban kivetnivalót, hogy két önkormányzatnak két cég csaknem szóról szóra megegyező esélyteremtő programtervet készített.

Az LMP társelnöke Polt Péterhez írt beadványában hosszan sorolta a megmosolyogtató példákat, de szerinte a két programterv egyezőségének felismeréséhez

elég (lett volna) csak a tartalomjegyzéket megnézni, majd utána szúrópróbaszerűen összeolvasni az egyes fejezeteket.

Hadházy Ákos emlékeztetett rá, hogy egy-egy ilyen programterv megírásáért 10, 12 millió forint ütötte a szerencsés pályázó markát, az egyik esetben biztos, hogy jogtalanul. Ezért arra kérte Polt Pétert, magyarázza meg, miért nem veti fel a bűncselekmény gyanúját a két tanulmány szó szerinti egyezése, ha így milliók tűntek el nyomtalanul.

Az

El nem végzett munkáért milliókat zsebre tenni miért nem bűncselekmény?

című kérdésre Polt Péter azt válaszolta, hogy a büntetőeljárásban a megkereséseket, beadványokat, kérelmeket tartalmuk szerint kell elbírálni. A legfőbb ügyész hivatala Hadházy Ákos kérdését, a nyomozást megszüntető határozat hivatalból történő ügyészi felülvizsgálatára irányuló megkeresésként értékelte, és továbbította a kerületi ügyészségnek, amely a felülvizsgálat eredményéről tájékoztatja is majd az ellenzéki képviselőt.

Az LMP már korábban jelezte, csak a pénz “lenyúlása” miatt kellett minden egyes járásnak egyenként 13 millió forintért esélyteremtő programot készíttetnie.

Hadházy, még a párt antikorrupciós szakszóvivőjeként ismertette a 2014-ben, az államreform program keretében kiírt esélyteremtő programokra szánt források elköltésének furcsaságait. Akkor azt mondta, az országban sok helyen egyszerűen felzabálták a legelesettebbek felemelésére szánt keretet. Esküvőszervező, borozós és wellnesscég is volt az uniós pénzekből finanszírozott járási esélyteremtő programok szervezői között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik