Belföld

Német lap: A lakossági akarat ellene fordult, Orbán meghátrált

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a budapesti olimpiai pályázat visszavonásával kapcsolatban közölt írást pénteki számában.

Stephan Löwenstein Orbán, az olimpia és a népszavazás nehézségei című cikkében kiemelte, hogy ha a lakossági hangulat egy kérdésben Orbán Viktor politikája ellen fordul, akkor a kormányfő nem szegül szembe tartósan. Ez történt az olimpiai pályázat esetében is.

A többi között hozzátette: az MSZP igyekezett bekapcsolódni az “egyre inkább sokat ígérőnek tűnő” folyamatba, amelyet a Momentum Mozgalom indított el, de a szocialistáknak inkább vetélytársként kell kezelniük a szervezetet, mivel bejelentette indulási szándékát a következő parlamenti választáson.

Az aláírásokat sikerrel gyűjtő mozgalomnál “csalódottabban senki sem reagált a kormány visszavonulására”, hiszen téma híján már nem tud népszavazási kampányt folytatni – jegyezte meg a FAZ szerzője. A kormányfő most ismét egy másik megoldás, a nemzeti konzultáció felé fordul, amelynek nincsenek jogi vagy formális kötöttségei. A Fidesz már kétszer élt “az adófizetők pénzéből fizetett mozgósítási eszközzel” – írta Löwenstein.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik